ASAL USUL KEJADIAN NAFSU

 Jangan Membeli makanan Yang Banyak mengikut NAFSU Ketika Berbuka puasa
Dalam sebuah kitab karangan ‘Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII Hijrah, menerangkan bahawa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal, maka Allah S.W.T telah berfirman yang bermaksud : “Wahai akal mengadaplah engkau.” Maka akal pun mengadap kehadapan Allah S.W.T., kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : “Wahai akal berbaliklah engkau!”, lalu akal pun berbalik. Kemudian Allah S.W.T. berfirman lagi yang bermaksud : “Wahai akal! Siapakah aku?”. Lalu akal pun berkata, “Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah.”
Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : “Wahai akal tidak Ku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau.”
Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud : “Wahai nafsu, mengadaplah kamu!”. Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri. Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : “Siapakah engkau dan siapakah Aku?”. Lalu nafsu berkata, “Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau.”
Setelah itu Allah S.W.T menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : “Siapakah engkau dan siapakah Aku?”. Lalu nafsu berkata, “Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau.”
Lalu Allah S.W.T menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu’ selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : “Siapakah engkau dan siapakah Aku?”. Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, ” Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah tuhanku.”
Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahawa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa.
Dalam kisah ini dapatlah kita mengetahui bahawa nafsu itu adalah sangat jahat oleh itu hendaklah kita mengawal nafsu itu, jangan biarkan nafsu itu mengawal kita, sebab kalau dia yang mengawal kita maka kita akan menjadi musnah.
Persoalannya, kenapa Allah SWT ciptakan nafsu dan letakkan dalam diri manusia?
  Sebagai ujian kepada manusia. Kedua: perlunya nafsu untuk melengkapkan manusia sepertimana enjin kereta yang memerlukan minyak. Jika pembakaran berlebihan, dengan kereta-kereta sekali terbakar. Jadi harus dikawal oleh enjin, bagi manusia dikawal oleh akal fikiran. Lebih kurang begitulah

Comments

 1. bila setan dah diikat, nafsu la yg bermaharaja lela.. btw, singgah sini dari blog kak rose.. alang2 dah singgah sini sy terfollow awk skali.. hihi...salam kenal..tak sudi singgah dan follow sy ke? :)

  ReplyDelete
 2. sekarang nie nafsu laa berbisik kat telinga kite suruh beli makanan byk2 kat bazaar :P haha

  btw, salam ramadhan dear :)

  ReplyDelete
 3. Deqla: kan..sajok jer napsu nih,kira dia nilah ast.kpd syaitan & iblis.
  Aniss: Aaahlah,semalam p bazaar penuh tgn kiri kanan,memang betul-betul kerja napsu heeee...

  ReplyDelete
 4. semoga nafsu tidak dapat merajai diri kita :)

  ReplyDelete
 5. membuat aku terfikir sjenak... ;)
  nice sharing dear... tysm.. (",)  jlan2..sini..lama x jenguk

  ReplyDelete
 6. eyjalukman & cik laure weng:sama-sama kita share,sharing is caring :)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BORAK SESAJER

TERINGIN NAK MAKAN DURIAN

WELCOME TO 2018# BETASHA# EWHHH