Posts

Showing posts from October, 2012

EPAL DISALUTI LILIN

Image
SEBIJI epal yang dimakan setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat dan mengurangkan kolesterol dalam badan. Malah sebiji epal setiap hari cukup untuk menjauhkan diri daripada doktor.
Kajian mengenai khasiat epal dan jusnya disahkan terbukti meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung. Jus yang mengandungi phytonutrient boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik, iaitu proses pertumbuhan penyakit jantung.
Serat epal pula membantu proses penghadaman dengan mengeluarkan asid organik sewaktu bertindak balas dengan bakteria dalam usus.
Kandungan asid butrik juga merupakan sumber makanan sel usus yang dapat membasmi pertumbuhan sel kanser usus.
Selain itu epal juga kaya dengan serat. Lima gram serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20 peratus serat yang diperlukan oleh manusia dalam diet harian.
Ia juga berfungsi sebagai pengimbang lemak yang baik, khususnya untuk kanak-kanak yang gemar mengambil makanan segera.
Malah kajian yang dilakukan oleh saintis British juga…

SKETSA ADAM & HAWA...

Bila bercerita  pasal  apa-apa favourite yang kiter gemor,mesti nada teruja tu ada kan?heee.. skang nih demam dengan citer adam & hawa,ala yang citer dari novel tu...da abes khatam dah pun citernyer...tapi kalo dah masuk drama tu ada la sedikit kekurangannya tapi tetap best...citer ni en.somi x layan coz astrok kat umah xder channel nih,so mengambil  kesempatan kat opis jerlah layan malaymovies...ermmm..pelakonnya sape lagi kalo bukan hero semalaya...aron ajis n nadia nissa..confirm cairlah tengok lakonan dorank ni kan?...hew..hew..so nak dijadikan cerita,ini antara babak story sayer dengan en.somi...

me: eh bang..citer terbaru skang nih kat astro bestlah,citer ape namanyer tu adam & hawa?(ceh buat2 lupa tajuk)
him: ye ke?ntahlah..x layan citer jiwang lendir semua nih...(blurrr..)
me:eh..eh..abg x tengok lagik citer nih,sekali dah tengok mesti nak tengok lagi episod seterusnya..dahlah aron ajis plak tu...tapi pelakon perempuannya tu bese-bese jerlah..:)(mode bersemangat nk pro…

3 FAKTA ORANG YANG MENGGUNAKAN TANGAN KIRI VS TANGAN KANAN

Image
Secara umumnya , perbezaan antara orang yang menggunakan tangan kiri atautangan kanan tidaklah terlalu ketara. Tetapi sekiranya faktor ini dikaji secara lebih dalam, terdapat perbezaan yang mungkin akan membezakan diantara keduanya. Faktor ini mungkin didorong oleh cara mereka berfikir dimana orang yang menggunakan tangan kiri dikatakan lebih sering untuk menggunakan bahagian otak belah kiri dan sebaliknya.Berikut adalah beberapa fakta hasil kajian yang telah dilakukan oleh pakar.
Statistik- Hasil daripada kajian yang telah dilakukan, orang yang menggunakan tangan kiri atau lebih dikenali dengan nama panggilan kidal adalah 15% daripada jumlah keseluruhan manusia di dunia. Disebabkan faktor inilah sekiranya dilihat banyak peralatan dicipta memberi keutamaan kepada orang yang menggunakan tangan kanan yang mewakili majoriti.

Punca tangan kidal- Punca seseorang cenderung untuk menjadi kidal tidak dapat dijelaskan dengan nyata. Ada pakar yang menyatakan bahawa faktor ini diseba…

OUUCCCHHH! SAKITNYER!..

Image
Ntah kenapa la malangnya nasib,ibu jari kiriku tersepit pintu penumpang gara-gara kuar nak tengok parking ok ke x ok...aiisshh...macam-macamlah kan kalo dah nak kene tu..memula tu sayer rasa kebas jer n bila tengok balik kat ibu jari tuh..masyallah....darah keluar dengan banyaknyer kat celah-celah kuku tu,bley lagik sayer unjukkan tangan kat en.somi sambil  berkata"tangan sayer ni terkepit tadik,ingatkan ckit jer,dah berdarah plak nih,sayer naik ataslah dulu,brg tu nanti abg bawa naik ataslah",ceh konon-konon nak bg hati tu rilek ler kan?baru berjalan dua tiga anak tangga,rasa jantung tu menyucuk-nyucuk,rasa bisa dia tu dah menyerap ikut urat yang sealiran dengannya..tetiba rasa sayu nak nanges,bukan dibuat-buat,disebabkan menahan sakit sangat la jadik macam tuh,cube kalo nanges jer sepanjang perjalanan nak sampai kat rumah tu mungkin lega ckit kot bahahahha..

Dahku usha mana la letak handyplast n minyak gamat tu,akhirnyer jumpa juga,terus disapu ke tempat kemalangan tu...ta…

KOLAGEN oh KOLAGEN..

Image
Bercerita pasal kolagen nih,sayer memang fail sikitlah,if memang dah pernah meneray mungkin bley bagi testimoninyer kat korank kan?tapi semenjak dah pandai berfikir yang umur itu(sayer) semakin menginjak ke alam ketuaan,jadi alternatif itu harus ada la kan?sape xnak kulit putih halus gebu xder sedikit pun celakaannyer kan?eh dah ke celaka plak perginyer,cela maksud sayer heee...Dah separuh nyawa sayer google nih, adalah yang menyentap di hati dan jiwa cuma dalam benak tu memikirkan sesuai ke you?okay ker?ohmaygaddd!...macam-macam lagik la..So,ikut MYR...dalam wallet,beli yang murah dululah,yang budget-budget lagik...hoi!...budget-budget pun mane taok sesuaikan,yang penting dalaman tu harus sihat..

Hati sayer terpanggil macam... something going out from my head(imagine)  asyik sakit jer sayer nih,selang 2 bulan mesti sakit,kalo x batuk,demam,flu,sneezing,itchy tu semua seangkatan rajin benor landing-landing kat badan sayer nih,member len rilek jer pun bila terkene sedikit tempias ujan.…

10 JENIS MAKANAN YANG MENURUNKAN KOLESTEROL

Image
kamu-kamu yang diluar sana tu termasuklah sayer tidaklah dinafikan makanan yang berlemak itulah yang paling sedap dimakan,kan?so untuk mengurangkan kolestrol dalam tubuh badan kita,contoh makanan-makanan yang kat bawah nilah yang terbayek sekali harus ada dalam pola pemakanan kita. Inilah antara 10 jenis makanan anti KOLES...pepon bacalah untuk pengetahuan korank yer,sharing is caring...

Ada sejumlah makanan yang bisa menurunkan kadar Low-Density Lipoproptein (LDL) alias kolesterol jahat yang menyebabkan plak di pembuluh darah, dan meningkatkan High-Density Lipoprotein (HDL) alias kolesterol baik yang bisa dimanfaatkan tubuh untuk mengolah vitamin yang larut di dalam lemak.
Untuk menurunkan kadar LDL, Anda harus mengurangi asupan lemak jenuh. Lemak jenuh biasanya ditemukan di produk hewani, misalnya daging, susu, krim, mentega, dan keju. Ada juga lemak jenuh yang berasal dari nabati misalnya santan, minyak kelapa, dan lemak nabati.
Namun banyak juga makanan yang mengandung le…