Posts

Showing posts from June, 2013

PERKEMBANGAN FETUS- HAMIL 36 MINGGU

Image
Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki.

Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. Sediakan nutrisi yang diperlukan di masa penghujung ini dengan panduan makanan sempurna kami.

Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirka…

Nasi Ayam Berdarah?

Image
Tajuk tu bikin lu saspen tak?Nasi ayam berdarah?Accident vegetable  ni semua berlaku gara-gara kat tompek kojo eden nih ada satu kedai makan yang baru dibuka.Baru arini jer pun kedai makan tu dibuka untuk orang ramai..Pepagi tu aku dan kawan aku da mula menapak kat kedai tu..haus punya pasal...so aku pun order la teh ais bungkus..not bad la..cuma terlebih ais kot jd tawar ckit...errmm..so dalam ati tu kekonon senang lar pasni xyah p kedai jejauh mcm kedai lebai tu,eventhough diakui makanan kat lebai tu sodap..tapi nak menapak kat ctu mak ai...rasa macam jauh jer...dah la tengah sarat plus berat kan?heeehee...Okay back to the topic no kona-kona...

Lunch hour  tu kengkonon nak beli kat ctu ajer la..da alang-alang kedai dekat dan depan mata jer pun..ayarrrkkk tetiba tertengok tulisan tangan kertas A4 lagik kat kedai tu "NASI AYAM BERDARAH RM4.00".Tetiba rasa dah x syok..memang ada kawan 1 opis ckp kat kedai baru ada jual nasi ayam berdarah so cancel la dorank nk p beli makan k…