Sunday, December 11, 2016

APTB

Asalam,tak jawab dosa taw..hehe..menjak ade ig,wcat,whatap culas nau_nau nak update belog kan?sedar dan x sedar anak pun da besar..mcm baru jer lahir tup tup da cecah umur 3 tahun da..god bless my son d only one,my bucuk encem..buah hati pengarang jantung giteww hehe..

Lately ni,macam biasa hujung tahun banyak nau cuti kan?xyah sesusah apply leave..dapat cuti direct 4 hari..xke hepi?kalo ada bonus lagi heppy kot..eh.:) ermm..actually tvh bosan nie,tu yg gigih juga update belog yg xde pengunjung nih hahaha..boley la,membahan ye dak..u wirte u read konsep dia..hehe..skang ni ramai yang wat bisnes kan?blogger pun ramai dah yang aku tengok wat business..blogger glemer boley la,sendu like me how?boliaow orrrr..hehehe..menyoping pandai la,nak buat duit harem..x geti..tapi kalo da start x henti henti plak bercakap..haha..tu yang en.somi cakap..mulut x geti diam haha..but aku pemalu,pendiam aper?muntah hijau katanyer hahahha..

Dari tadi,aku paksa anak aku tido,bg makan,susu sampai kenyang..xdan juga dia tido..melepas program melodi aku.."tido la iqram"..xnak la tido jawabnyer eh geram lak..ahahah..okay la..now sambung layan citer ultraman daina  ke daiya sabun daiya pin tak tao la..ahaha..okes bye..

Thursday, October 06, 2016

HEPI@HAPPY

suka hati,happy,doon...itu jer mampu ku ucapkan..semoga hidup dan diri ini terus hepi dan bahagia...ngehh..
salam ceria

Friday, August 12, 2016

CAMEROON HIGHLAND BAWA MAMI JEJALAN


perjalanan ke cameroon highland..adalah waterfall dia yang cantikkk jugak lar

kat sini la kami duduk,tapi umah sebelahlah double...yang ni single..boley amik rambutan,kelapa gading,langsat,daun pisang,daun ubi kayu..itu pun  tukang jaga tu yang kasi.katanyer tak larat nak makan dh..hahaha..

yang ni sungai belah belakang challet...indahnyerrr...sebab belakang tu ada balkoni...bunyi cengkerik pun kedengaran..besstttt giler...baru la kampung kan?? hahaha...
posing harus ada yer...hehehe..


sambung ke sini plak...

kat hujung tu bley tinjau gunung ganang cameroon nih...indahhhh...sangat...rindu la plak...ada rezeki datang lagik..yeaaa...

budak tecik ni bab amik pica memang fail,tak maonyer hahahah...
ni pun sorok muka okey...

yang ni pun dah tergeliat geliat abah dia kepit tak bagi larikkk agagagaga...

duriannnn...yummm.yummmehhh...dapppp...hhahaha..ni beli kat atas bukit boronggg dapat murah dengan orang asli kat situ..

yang bulat merah tu buah cinta...rasa dia??pahit,masam ,manis macam percintaan korank lah yer...sebelahnyer plak buah strawberi...yang tu bese lar...kadang manis kadang masam...tapi mostly mashammmm lar...kerut-kerut dahi time makan nasib ada pencicah coklat dia...
ini adalah video ekslusif belakang challet yer ahahahha..
Okay lar takat tu jer la percutian nyer,harap harap lepas ni ada rezeki lebey terjah penang plak yer..hehehe..
byee...

Tuesday, July 26, 2016

REUNION RAYA 2016 PD KE MELAKA

wee..sejak dua menjak nih badan rasa bisa sakit semacam jer..minggu lepas urat belikat,sedu sedan nangis tak boley bangun dari katil...nak pakai baju pun payah..bila jmpa doktor,dia cakap aku terlalu lama duduk dekat kerusi n guna komputer pun yer..so postur duduk pun tak betul..mungkinlah agaknyer..dalam tak sedar kita telah mencederakan postur badan kita...betul ker ayat aku nih..hakakkaa..satu satu penyakit datang..dari migrain,resdung now paling latest asma pun dah ader...eh manja sangat badan nih..ternak penyakit ajerrr..tak boley jadi nih...harus cari suplement yang boleh menguatkan sistem immunisasi tubuh badan giteeww..
 Raya jer,abes bedal makan itu ini,pantang apepun takder..seee...how bad i am..lepas tu merungut...why i sakit itu,why sakit nih tetiba ader..serious aku syak pun pemakanan yang tak betul penyumbang paling besar kepada penyakit aku nih..

Okay,demam raya pun tak abes lagi nih,kawan en.asben ajak reunion ke melaka..jangkanyer 3 rumah jer nak pergi...tetiba jadik 6 buah rumah...ko ghaseeee...memacam makanan yang disumbat makan ke dalam perut tanpa rasa bersalah...lagi sedap lagi giler nak tambah...bahahaha..but ikhlas yer rumah dorank cantik and sangat bersihh.satu lagi dorank memang very welcome kita datang umah dorank...kalo dorank datang umah aku mesti dorank pitam...banyak mainan terabur..mohon bertabah yer..so sila jangan salahkan orang len pfffttt..dari bukit katil nak menapak balik ke port dickson..malam baru sampai..sampai umah lapar balik kahahaha...gilllssss punyer perut..serious hepi tummy bila kenyang balik...puasa aritu turun 4 kg,now rasanyer naik 6kg kottt...dasar xle nak kuruihhh nih..hahahhha...

Umur 30 series nih macam tulah,sakit mula datangg...eh malaslah nak pikio..so now kene banyak minum air masak..berangan boleylarrhhh..ku update blog ni pun pasal ngantuk sesangat..so bila jari tu digerak-gerakkan dan otak mula berfikir nak taip apa,automatik tak  jadi nak ngantuk...itu tips yer aku ajarkan..ahak

Wednesday, July 13, 2016

KELABUNYER RAYA

Assalamuailakum,haloooo..(.angkat-angkat tangan) macamkan YB pencen..kah..kah..kah..masih cotiii lagi ka kawan?aku da start kilija  ari senin dah pun...jalan pun x jem..best...besttt..bestt...musti korank still bercoti lagi kan?mood raya lagik...masuk kijer ari senin,pala pun ting tong..ngantuk manjang kat opis..nguap x usah cakaplah..entah keberapakalinyerlahhh....hahahah...nganga mulut..sib bayek xder langau  masuk mulut hahahhaha..gilllssss..

okay..fokus..raya tahun ni,kami sekeluarga hanya beraya ala kadar sahaja..raya kedua,terpaksa balik klang,sbb pak usu belah asben meninggal..jangkanyer pas maghrib nak kuar beli kek boboiboy si kechik tu..last-last tundalah...kami tunggu waktu isyak baru gerak ke shah alam..kami merempit..walau gerak lambat tapi kami sampai duluannn...prestasi waja amat memberangsangkan...hahhaha puikkk...esoknyer segala urusan pengkebumian diuruskan dengan segera..ralit dari tadi perut menahan kelaparan..ku rojer en.asben belikan makanan untuk orang yg kat umah..malam tu pun tido-tido ayam jer..orang meninggal mana bley kita tidor jer...rotate la..usai semuanyer da selesai ,kami pun bertolak balik ke PD after solat jumaat..semoga arwah pak usu tenang di sana.terlepas dari siksaan kubur,meninggal pada  malam jumaat..pintu syurga pun terbuka..insyallah dipermudahkan..sampai PD pun ada jiran meninggal,pastu kawan asben punyer mak pun meninggal.aku terkedu sekejap..ramainyer yang pergi pada bulan ramadhan ni...insan terpilih..menziarahi orang meninggal ni merupakan asbab untuk kita terus melakukan kebaikan,menginsafkan diri kerana dunia ini hanya sementara sahaja..setakat transit dan anytime jer nyawa kita diambil,apabila cukup masa dan tempohnyer...bagaimanapun kita yang masih hidup ni,kene teruskan kehidupan..melakukan segala amal kebaikan,semoga diterima menjadi ahli syurga..amin..yarab..

okay.. now..kita..layan pica terobek yer..eh luper...mak kiter pun ada turun keyyelll tao...hahahha.".mak tak bersiap cantik..xyah la amik gambar katanyer...tapi ku paksakan jua koh..koh..kkoh..eh sebelum terlupa,warna tema raya tahun ni telah ditentukan oleh en.asben..iaitu kaler kelabu taik anjing...hahaha..first time aku pakai kaler gini,but look molek juga la..now baru ada rasa konpiden nak beli baju warna kelabu pasnih...ahahahahaha...
cakkk!!..setahun sekali mak...jangan nebes hahaha..

bhoodak ni xle duk diam..xnak lar..katanyer..hehe..

aku kalo tua nanti.. macam nih la rupanyer..eh but stilll gojessslarhhh...ahak..

keliru aku dengan posing nih..huwaa..tetiba ada orang letak tangan kat pinggang..terus tersenget posingg aku.eh..romantik ker?

aksi mesti mao ada..panglima.bersilattt..akibat penangan ultraman gaya..

yang ni x posing dah...takoitt tetiba ada tangan menyelinap hahaha...matikler..

yang ni boley tahan tatih dia..sebab dah disogok duit raya kahh..haha..
wah...tegak sopan semacam nih..uhuk...uhuk...sebelah tu pengetua..hahaha..

sanah helwah sayang,doaku selalu menyertaimu,semoga Allah SWT selalu membimbingmu,semoga Allah SWT selalu merahmatimu,semoga Allah SWT selalu melindungimu.Dalam setiap langkahmu,doamu dan dalam semua kehidupanmu,di dunia  dan diakhirat kelak.amin...amin..amin..
yeayyy...boboiboy....sanah helwah my littlecute son...muahhh..

Mak gojes bawa kudapan untuk anaknyer..hehehe..


lepas raya,budak akan jadi kaya..."kalo aku kaya,hari-hari hari raya..eh.xper nak..masok dalam wallet mama yer...ahahaha..

throwback,tahun lepas punyer raya..eh cepat nau masa beralu kan?jauh giler beza ketinggian anak ku tahun ni..adakah aku juga mengalami fasa penuaaan...helllppppp!!!!...hahahah..

Okaylarrhhh,puas hati kan...pica banyak...tu pun pening nak pilih...macamkan nak cari menantu jer...eh
anyway,selamat hari raya,maaf zahir dan batin...selama berbloging nih,ada ayat yang kurang enak aku sajikan,aku gantikan dengan rendang ayam,kalo ada bahasa yang cukup keji aku gunakan,aku gantikan dengan air katira hijau untuk hilangkan dahaga kau..eh apalagi yerk..tu jer la..idea dah kering dah ni,maklumlah tak amik subjek sastera..geografi perginyer...but baca peta harammmm na.. tak tao...hahaha...
kbaiiii...salam 0-0 =)


Wednesday, June 01, 2016

TEROBEK MEMORI DAUN PISANG 2015

Alooo...ini adalah  pica terobek jalan-jalan makan angin kat melaka & ada juga selitan pica lain yang aku lupa nak storykan...arini mood malas nak menaip..pembawakan budak ke apa nih..ehh...
ke zoo melaka...kekite yer..
antara bangunan tinggalan sejarah..kota a famosa
comel jer binatang kuning nih...rupanyer bley masuk ke laut...best gileer...
abang beca...abang beca di tengah jalan..
memorial pengisytiharaan kemerdekaaan

eh tak tao pe nama binatang nih hahaha..

1,2,3 actionnn..pose x mao kalah...hihihi...


Acara dinner tahun lepas..besttt..

Antara jelitawan yang bertugas...mati la nak...hahahahha... 
okeyyy...jalan citer dah abes..bye...

Monday, May 23, 2016

PINDAH

Hi!,hawau youuuu....ada kene tiket ka ini hari?astaga...hahahhaa...scroll mata hang semua p atas,x usah dok juling sangatttlah...hihihi..nampak tak perkataan tu?ha tu yang ku kalut nak kemas barang-barang ni,kotak pun tak cukup...barang aku lar yang lebih-lebih  tu...pening orang tua tu tengok..aku macam biasa lar buat muka terkejut...taktik sangattt...huwaaaa...kenapa banyak sangat baju seluar ni hawau....aku bermonolog sendiri...psiko sangatttt..takkan nak buang?kaya sangat tu hahahah...nak bagi ke orang macam tak sesuai jer jer..jer...eh...pitam plak rasa nak pikir..kalo buleh nak rumah tu biar nampak kosong,senang ckit anak aku lari maraton ker balapan ker kat rumah tu...tapi iooolsss serammm...ok.tingkat paling atas sekali..bumbung berdek...betul ker ayat aku nih..kalo bumbung simen aku tak takoiiittt..hahahha..banyak songeh plak nih...hahahahha...lantok lar...

Malam kang kemas lagi..yang da tak elok buang lar...takkan nak perap lagi buat tukun...tukun timbul ikan xper jugak...kembunggg makan ikan jer..jer..jer...hahahha...gilllssss...eh tolonggg...la..malam kang tido pun mimpi mengemas pakain tak sudah-sudah...rasa bersalah nak beli barang lagi..asben pesan jangan beli barang,degilll...biar jer kosong...kang senang nak pindah kuar...terus rasa nak tumbuk dada jer.bila ingat balik...tetiba rasa durhaka sangatttt...hahahaha...melawan jer kejenyer...sekali sekala jer uuuu...eh nak cover...hehehhe...

keje dah siap,student punggg cuti seminggu.adalah sedikit masa untuk berblog kejap...okes...
wa pun ngantuk sangat nih,tu yang gigih menaip untuk hilangkan rasa boring tahap gaban..kuasaa duaaaa..nih...hiaahhhh...!!! tu bunyi ultramen anak aku dalam bilik air...tangan bersilang-silang,kaki tetiba hinggap kat punggung aku...eh budak ni,suda lebih...hahahhaha...dia gelak..tersenget kejapler postur badan...nasib bayek ko gelak comel nakkk,kalo tak aku gigit...heheheh...
eh dari tadi nak berhenti menaip,tapi idea mencanak-canak plak naik bagi taip lagik...eh apa ni?sudahlah...

Akhir kata,kita bertemu lagi di ruangan merapu pada bab yang akan datang...byeee...muahciked...gilllsss  :)

Assalamuailakum..wbt.


Friday, May 20, 2016

HUJAN VS PANASNYER PERASAAN

Helooo...anybody here?kohkohkoh...berangan okey...rumah ni dah lama bersarang sama juga dengan entry kat atas ni HUJAN?eh macam tak kene jer...jer..jer..eh aper aku merepek nih..hahaha...okay nak citernyer musim elnino pun dah berlalu,masuk bulan may jer manjang hujannn kan?..but syukur alhamdullilah tak payah nak hadap cuaca panas..Lagi beberapa hari jer dah nak puasa,korank dah ganti puasa lommm?
Aku macam bese,da abes ganti   takot lupa...eh sekarang ni pun banyak benda lupa.lupa letak kunci,lupa parking kete kt mana la?eh terok sangat kelupaaan aku nih...huwaaa mak tolongggg...

Tahun ni adalah tahun yang paling mencabar bagi aku,tahun yang penuh dengan tekanan yang bukan disebabkan masalah  yang aku cipta sendiri...aku dikelilingi oleh manusia yang tamak.eh marah sangat bunyiknye nih hahaha... .helpppp!!get me out of here!!. bukan semua yer hehehhee....Itu yang dinamakan ujian...kene la redha dan berfikiran positif...aku terima cabaran itu,mungkin ada hikmah di sebalik permasalahan ini..ayat memujuk namanyer...serious sangat lar ayat ni...hahahaha..kemon wakeup...orang lain pun banyak juga masalah cuma banyak yang dipendamkan.tapi aku tak suka pendam,aku suka share masalah aku dengan kengkawan.sesape la yang aku rapat..dorank pun tak larat nak dengar sebenarnyer hahahha.....mungkin juga aku agak nebes dengan masalah ini...sebab tak pernah terjadi,so baru sekarang nak kene hadap.." amik kau katanyer....selesaikan"....hihihi...

Every friday,ada ceramah agama,eloklah aku p dengar ceramah tu dari dok pikiaq masalah dunia ni...kata che ta...eh bukan...... che ta punya skrip macam nih"eloklah hang p solat dari cakap what the hell...what the hell,tup tup ko masuk the hell nanti" hahahahhahah...kelakarkan?...korank baca baca jugak...dak usah dok nganga sangat la mulut tu, kang kepala bewak masuk dalam mulut  baru hang tao...hahahahahha...
 okay lah bye...

*sujud lama-lama ,minta doa yang baik-baik agar permintaan dimakbulkan,amin...

Tuesday, March 15, 2016

PERANGAI DAN ANGGAPAN

wadehh...masok citer baru jer...trus entry sepi.. hahahaha...sepi nau sunggguh ni...jangan kesepian sudehhh...
nak karang apa pun tak tao ni...masuk pic pun like tutttt... jer pc ni...da season gitu lar...
macam-macam benda nak citer dalam ni,tapi  tak tao nak start dari mana doluuuuu...
okeey...macam ni..

SITUASI 1
Bergroup whatapp ni memang bagus...boley mengeratkan tali silaturahim di antara satu sama lain..
dalam phone aku banyak group yang dicreate..termasuk la dgn family,opis,member-member sekolah menengah..dan seangkatan dengannya..

Benda-benda global ni,sape yang tak nak involve kan?kalo la mak aku reti baca...rasanyer mao dia juga ada phone seketul hihihi...tapi bila bergayut phone dengan dia...manjanggg la cakap" tinge mak panasss ler...xle cakap lama2 dalam phone"...katanyer...hehehe..so itu terpulang pada hak  masing-masing...nak  gunakan secara betul atau sebaliknyer...
situasi akan jadi panas bila ada sorang dua yang tidak reti nak hormat orang or perlekeh orang dalam group contoh aku bagi yer:
wanita:masukkan pic kete,"cuci  4 biji kete(4x4) dlm pic bila zoom nampak la bra yang disidai) keluarkan peluh cuci kete bersama anak dan asben ..

He 1: ala takat pakai bra sponge tebal memang la nampak te...besar,cer ko buka betul2...entah2 kecik jer like nasi lemak 50 sen..
She:cukup la tu,wat per nak besau-besau...besau kang payah juga...hahahaha...
masuk pula yang len...
He 2:woiiii,control ckit pertuturan tu...jangan melampaui batas...masing-masing dah kawin..hormat ckit..tu bini orang...
He 1:elehhhh..,bajet suci konon,ko kalo suci sangat bajet alim.p masuk group alim la...buat ape masuk group ni..
He 3:minta maaf,semua yer,sy pun x bagus mana,tapi bila masuk bab yang sensitif menjatuhkan maruah wanita dlam group nih,tolong hentikan.masing masing dah berumah tangga...respect each others ok..

Keadaan semakin tegang,konsep dia aku betul ko salah...aku jadi pemerhati...MALAS nak campur..
baru 3 hari dia masuk group trus jadi huru hara...

Bukan semua orang boley terima gurauan kasar kita....kadang tak buat salah apa pun orang menyampah dengan kita...hahahaha...sindiran halusssss macam rambut halussss...harith osman hehehehe....(bergurau ni)
masing-masing punya pendapatlah...kadang tu excited sangat pun bahasa pun orang tak suka...senang citer
bukan semua orang boley in  kita seadanyer...yang pangai giler-giler ni boley la layan...but yang serious nau...kompom kene reject hahahahhaa....
 okayyyylah...tu jer nak citer...
tatatititutu...muahciked...hahahahha....



Wednesday, February 03, 2016

KESIHATAN

Vavavavavassss...terus masuk topik kesihatan,almaklum skang ni group whatapps ramai nau org kije misi kan??now aku dah batuk hampir sebulan,ubat batuk pun da nak abes,tapi still aku batuk like kerbau tua...sesak jer rasa nak napas,semput jer macamkan dah berlari 100meter,layaknyer...hehehhehe..
Umur dah meningkat ni,macam tu la selow jer nak sembuh.minum air limau dah,makan ubat doc.dah,now ada plak nampak kat status fb member,jus nenas campu halia...eh kalo la bley sembuh,minum yg xle nak telan pun aku gigih juga tao...ni asyik batuk jer siang malam,nak terkincit kincit jer rasa...ni pun sebab berjangkit.dari asben ke aku,dari aku ke anak...arrrr gitu cukup package nyer...last-last semau dalam umah pun batuk bersilih ganti...kasihan syngguh kami kan?:(.ni semau dugaan untuk mrnghapuskan dosa-dosa kecil.so haruslah redha kan?

Td kat blog peejburhan de buat sale la,so aku grab one set elfie rm100+freegift cleanser 30ml lagik...suka la aku kan?now pakai kaylena,BUT aku tak suka la misturizer punyer botol,bila pres tak kuar...so kene buka botol tu sauk isi kat dm tu baru bley apply kat muka...lousy jer rasa..aku tak suka botol leceh macam ni.mungkin pekat sangat kott....but cream dia ok kat muka aku...cuma fail packaging botol,agak murah,but harga mahal kedaunggg...sorryyyy la.aku tak pandai nak kipas,aku cakap benda  yang betol,produk dan botol harus la berkualiti.baru puas hati.eh macam tagline plak ni...bukan nak kata eh xle susah ckit ko ni?bukan masalah tu...tapi kita beli dengan harga yang mahal,so biarlah nampak  sepadan dengan kualiti,betul tak?
SO aku tengok ELFIE,packaging dia look okay...nampak sesuai dengan harga..macam tu la...baru konpiden nak beli...
tu jer nak cakap,xde hash tag segala.orang terencat jer ada hashtag kata RASHID,jadilah seperti RASHID eh...byeeeee....