Wednesday, August 20, 2014

APA SAJA PUN BOLEY

Salam,hi pekabo?rasa nak berkongsi citer tapi macamkan xder idea sangat pepetang nih,kalo pepagi tadi mungkin menderu-deru idea kuar..ok ekceli arini xder benda sangat nak citer...ingat nak masuk pic keletah anak jer..pejam celik dah setahun sebulan dah anak aku...wowww so fast kan?masih terkenang-kenang lagi diri ini sakit-sakit lagi nak bersalinkan dia...itu aku cakap...tup-tap tup-tap imagine dah masuk skool plak eh..lajunyer mikir.sib bayek x mikir lagi eh dah besar dah anak aku ni ,bila nak kawin,ada calon ke?.eh..  over kan?

Tanpa melengah-lengahkan masa lagik moh ler kite layan pic super duper trio zum-zum from iqram..kat tibi xder yer ayat-ayat cengini,ia datang dengan sendirinyer..idea itu mencurah-curah bak mencurah air kedaun keladi...eh apa dok mengarut ni..hahahaha...

Meh la kita saksikan;


Aksi yang pertama(celeb.. 1 year birthday)


Adaiiii!!!,takot orank nak makan kek ni.





patutnyer pic ni  kt atas sebelum kejadian
tengok nih..kehuru-haraan telah berlaku..

ni namanyer kek tenyeh sana -sini


Aksi yang ke -2 (lokasi dirahsiakan)

mama,ni remote control yerk?

banyaknyer buku,pening iqram nak baca..

kira jer la.. lagi senang...1,2,3....

tu..tu...tutup pc tu da nak blk dah...pesbok jer keje mama ni..eh kantoi plak...



eh...pic mama pun ada?mama memang suka interframe..hahaha..


okaylah youoolls..itu jerlah pun  jalan citernyer..



Monday, August 11, 2014

JANGAN OVER SANGAT BOLEH?

Alhamdullilah,setelah sekian lama hujan tak turun,semalam dan arini hujan turun mencurah-curah tanda rahmat dari yang maha esa.syukur sangat-sangatBulan ni masih lagi dalam mood raya.raya kan sebulan.kalo nak bercerita 2 hari 3 malam pun x abes citernyer eh...tahun ni tema baju raya kita orang hijo turqoise gitu hehehehe...memula  hubby beli baju kurung tu untuk present birthday aku..ntah macam mana ntah tetiba decide nak buat baju rayalah tahun nih...so save budjet la en.jai..bagus si isteri meringankan beban si suami..so dah setuju apa semua,maka tercetuslah tema hijo turqoise kita orank tu..wah...meriahhhh...na....eh.

Aku kekadang tak faham,skang ni kan tengah hangat kes gaza palestin vs israel.israel asyikkkklah..dok menyerang palestin..ko dah kenapa kan?sebok nak bom-bom negara orang,sel-sel otak tak berhubung ker apa gamaknyer...serious xle hadam pangai dorank nih...apa yang aku tahu as a human ko tak patut macam tu..ko bom orang awam kot..kalo nak gadoh perang,tentera israel vs tentera palestin..still kan boleh faham...ini tak sesedap rasa nak musnahkan negara orang...orang awam menjadik mangsa..

As a human dan saudara seislam,negara kita pun mula memboikot barangan-barangan dari israel..boleh kalo nak boikot,tapi use kewarasan dun use ur emosi...sebab benda kalo semuanyer beremosi..takkan ke mana..boikot kau buatlah secara senyap-senyap..aman dan tenteram..orang pun respek ko...ini tak p berkumpul depan mcd ludah staff dia,pecah stiker yang ada drive thru..apa segala..bukan ker you dah memihak kepada israel..sebab apa?perangai u dah mencerminkan jiwa u yang tak profesional...bak kata pepatah"kerana marahkan nyamuk,kelambu dibakar,".Gunalah otak mak encik..sebab apa?orang akan lagi pandang rendah kat ko.buatlah benda yang orang bley berfikir n respek u n ur religion... latest nih...tetiba keyboard warrior pun meningkat...orang kristian memihak kepada israel...dikatanya islam ni agama setan.terroristlah apalah..bahan sejarah yang dicopypaste dari internet dishare beramai-ramai ntah sumber tu betol ker tidak,berkenaan palestin dan israel. memasing nih mengelupor share kat laman,laman mana lagi?..dalam hati aku..aku perati jer pangai korank seekoq-seekoq.ramai kawan(kristian) aku yang share..nak marah xle,dorank still kata dorank betul.. ini antara israel dan palestin..ko dah kenapa?orang kristian plak mengelupor..eh aku lupa..sekutu ker apa?pernah dululah..masa aku kekecik.serious aku bukan nak kondem yer.still sekarang keliru..aku keliru bak kata nurul wahab.eh tetiba. Identiti diri masa tu kan xde lagi.so ko pun main ikut jer..orang choir ko pun nak choir tetiba ada bait lagu tu "bangunlah israel,janganlah lengah..kau akan dibebaskan..datang dari zion,juruselamatku..di tahun kemenangan".terngiang-ngiang sampai skang kat telinga aku nih..eh..israel? aku dah confuse dah..dalam gereja nih..but why suddenly timbul israel plak nih...eh macam pelik jer.. jangan korank pelik nape aku bley berada dalam gereja siap choir bagai..yer.meleleh-leleh hingus nak nyanyi okay..ha..ha.ha jeng..jeng..ko fikir la sendiri.

Bila dah cerdik sedikit, baru la tao eh israel ni bukan kristian,israel ni agama dia guna kitab taurat.kristian kitab injil,islam kitab alquran..ha nampak tak apa yang aku nampak...dah lama dah israel ni cuba memonopoli orang kristian...but fail stillkan dorank tak nampakdah dijajah minda okay bayangkan ko dari kekecik dah disogok citer yang negatif about islam..how u feel..like ko suka lelaki ni..but owhhh orang islam..pastu ko reject sebabkan citer kekecik yang ko dengar tu.n xder benda yang positip pun..telinga pun bernanah bila semuanya negatif thinking jer..so memacam persoalan lahkan?so aku pun explore sana sini ..xde plak keganasan yang dorank buat kat aku...tak kiralah agama apa pun,hindu ker,buddha ker, israel ker tapi  yang buruk tu tetap islam.pada pandangan dorank..Bagi aku sendiri setiap agama mengajar benda yang baik..tapi kita as a human kadang terlalu ber fikir di luar batasan,kekadang yang tak elok kamu pandang itu baik untuk kamu,yang elok tu plak mungkin sebaliknya..

Eh...panjang kot dah aku membebel...jup lagi fren aku up status hot burukkan orang islam..pic dah diedit pun ko pergghaakkk..nak share...kasihannnnn...bila aku tegur kang boleh jadi gadoh..aku diamkan ajerlah...anyway ini juz luahan.. supaya kita kat malaysia nih hidup kene bersatu padu..jangalah ada sifat aku benci ko..ko benci aku...besar mana jer malaysia nih...agak-agak israel pun tak kenal kawan aku nih..
perlu ada rasa kesyukuran dalam diri..malaysia bumi yang bertuah...sesiapa yang rasa dah besar sangat dipersilakan....malaysia ni hanya untuk tempat untuk orang yang tenteram jiwa raga ;)

"peace no war"



ikhlas;natasha stephen abdullah.