Monday, August 07, 2017

SAGU GULA MELAKA YUMMEH...

Sagu meletop ioolsss
hai..hai.hai...ehehehe...update belog jer kuar gambar  makanan...jenis kuat mentekedarah memang macam ni yer..sila urut dada tanda sabar yer...aku perati jer korank lap air liur kan?sebelum menjejes kene skrin handphone korank...ahahahaha...sajer jer bikin panas kan??:)

member opis buat mkn2 aritu...so aku repeat plak buat kt rumah...but ai biasaler suka derhaka so ai campoq ckit dengan buah longan..kalo buh buah durian agak merapu plak kan?x kene konsep plak...kau..kang ada yg berzikir 2,3 hari kat toilet karang...ahahahaha..#merapuitubese#
kek batik pun x buat lg...aku syak milo tu xle guna lg ler..dah 3 bulan expired kojol ko...kot2 la nk dapat mc free..sila la pakai...aku dah baling milo expired tu ala-ala lontar cakera kat tong sampah kau...mana kau boley celen aku punyer skill bahahahaha...

okayler,itu jer nak citernyer..apa?story ckit sangat?sukati aku la jebon...bye...



Monday, July 17, 2017

TERINGIN NAK MAKAN DURIAN

hoiii...hai hello...Assalamuailakum,x jawab doser yer hahahah..okes..now tetiba anak tekak aku teingin nak makan durian..x riakkan?citer jerr..dulu masa duk kt kampung,durian belakang rumah jer..serious xde isu wei..kadang sampai 30 biji buah durian hasil berkat rajin kami adik beradik mengutip durian yang jatuh setiap pagi..x sure nenek @ ayah yang tanam pokok durian nih...serious sedap ..durian kuning banyak bentuk D lak tu..adoiiii menjejes air liuq teringat durian weiiii..mencikkk...kalo dolu pepagi dah belah buah durian ngap-ngap masuk mulut..nampak nau hantu durian KHEN?hihihi...now...sedih kene beli la..kadang sebijik harga macam rege mas...muram kejap tengok harga mahal x masuk akal...petang karang misi nak cari buah durian..x kira la paket pun jadik...aritu p melaka.nampak la ada orang jual durian area kem terendak kalo x silap..biji jenis kecik-kecik jer..asben  xnak berenti lak..takoit lambat lak p beraya umah member dia..aduh sedih...nampak lauk raya pun x sama seleranyer dengan makan buah durian ahahhaa..xper xper kita usaha..

okaylah...dah melting sangat nih..dah la puasa 6 asyik teringat durian jer...x bayek tao..tertelan telan air liuq hehehhe..itu ajer la nak kabornyer..duriann...duriannn...durian...:)

okes sebelum babai,sila tengok gambar tuan tanah#janganpernahmurung# auuummmm!
 eh ada kaitan erk?selitan pica raya,birthday anak...chowww..

gitcheww,ni jer pung yang semengah ckit..yg len blur...anak tamtum..hahaha..


muka time raya,but now dah makin mengembang hihihi..

hepi birthday sayang yg ke 4 tahun,semoga menjadi anak yang soleh selamat dunia akhirat amiinnn...ya rab.

Tuesday, February 28, 2017

PENANG

Halo..haloo...alohaaaa...Assalamuailakum,x jawab dosa yew?Like hidup segan mati tak mao jer blog ni kan?tapi xper even no reader come in n out like pishang hot..am still have aura positive which is i cannot explain to you...wah gitewww..tampaq kang baru tao...sepikinggggg kunun..cni bah kamu...ahahahhaa..
ewhhh..okay mari rerapat...dengar story aku yer...aritu p penang..cheq memang dah x sabaq nak p..almaklum la tempat orang kan?semua nak terjah..

first day
1: kami bertolak dari kul 3 petang jugalah, maklumlah tunggu mak mentua balik dari spital..sampai kt rnr sg buloh,berhenti mentar coz nak mentekedarah apa-apa yg patotler ko...ahahha..aku jaga bahagian makanan..tempat nak stay like hotel,minyak,tukar tayar,tol asben yg uruskan..bila time makan..mesti pulun yg mahal kan..sbb tu bahagian aku...uhuhu...huarrgghhh...tapi xper setahun sekali ajek...kata nak berjalan,harus jangan kedekut..kang rejeki larikkkk...teluk pulau nuh..ehehehe...

Back to my story mory..sampai kat tanjong tokong around 11ish..everything da gelap..nak tengok keindahan jambatan pulau pinang pun hado..bermalam kat rumah mak teh untuk satu malam..ade miaow miaow lak..omg...aku bukan x suka kucing even nabi pun suka kucing...tapi aku ada sejarah semput yang datang dan pergi sesuka hati gitew...bangun subuh tetiba terperanjat kucing duk sebelah..nasib tak jerit ko..ahaha..adeh nak kamceng ngan gue ke?sorry nok,adeh geli weh..nasib dia tak gesel-geselkan badannyer...yang si kechik plak nampak kucing jer..nak ditendangnyer la...ingat bola kew..ikut dan dia jer...
besoknyer pecut trus check in hotel kat corpthorne..wah lega trus rasanyer...ahahahah overr...trus masak air n minum air nescafee..si kechik dan dan la nak minta susu..after susu dia tido kejap...letih lar tu..

pepagi around 9 pecut ke bukit bendera dengaan harapan orang  tak ramai,tepat ramalan gue..yahoo tepuk tangan sebab pandai bajet masa..after parking kat atas n amik tiket parking,kami menuju ke lif untuk ke tingkat bawah dan terus menuju ke kaunter pembayaran tiket.usai semuanyer selesai marilah kita naik ke bukit bendera..yuhuuuu...anak macam biasa lar...jup-jup yeayyy..bila nak nakal ckit aku mula tunjuk muka garang...terus dia wat muka merajuk"ishh xnak la mama,nak baliklah"..kalo tak dapat barang mainan pun macam tu yer,ada drama dalam kete like"cubit yer,rotan yer"yer tu mean tuju kat aku lar tu...do i care hahahah..sekali sekala kene bertegas juga dgn anak,tak boley lar semua benda nak..have know how to control...but kadang kesian juga..beli memurah ajelar janji ada yang dia pegang..gitu konsepnyer..
pepusing jalan-jalan hirup udara segar dan nyaman...ada rumah banglo sebijik-bijik kat atas tu..tokey magnum pun ada rumah kat situ..dahysat sungguh..banyak nau-nau duit kachinggg..gitew..adalah dua tiga tempat kami p,ada bahagian yang minum kopi daam hutan..but mahal nau kopinyer so tak drop by...trus kona patah balik...cukup masa kami pun turun n ke bukit feringhi plak..takde apa sangat kt bukit feringhi..
memalam kami ke padang kota nak rasa pasemboq?betul ke ejaan aku ni..hehe...okay not bad..then makan char kuey tiew..settle semua kami ke night market lak..panjang okey...x larat nak jalan...anak dah mula kerasukan nak itu nak ini hahahahah..mamanyer pun sama,nak beli handbeg tapi tak jadi sudahnyer sampai shah alam teringat-ingat..bongok ahahaha...anak juga banyak shopping..beg,baju,suar..tapi xper..semuanyer cantik-cantik sebab aku yang pilih..pujilah ckit youuuollls pun...kekekeke..dah letih jom balik hotel,hasil tangkapan tidak cukup memberangsangkan..dah mandi-manda semua tido..esok plak planning..

pepagi dah checkout,coz planning nak ke kampung mak mentua kat seberang kene naik feri..so samapai jer kami ke rumah mak long,mak anjang,pak tam ..yang len x p x cukup masa...sebab lepas tu nak ke bukit merah lak..dah salam-salam semua,kami gerak ke bukit merah untuk menikmati swimming pool n memacam permainan di situ but a bit hampa sbb banyak yang dah ditutup..so berenag ajek lah..memalam p memancing dengan asben lak..

esoknyer breakfast dulu kat hotel,mandi manda,petang check out n gerak balik ke shah alam...ole-ole like jeruk x beli yer mahal rm8 sepaket..tapi  yang penting jalan betul tak?itu ajelah percutianyer pun..anyway selamt membaca.. bye noks..

Sunday, December 11, 2016

APTB

Asalam,tak jawab dosa taw..hehe..menjak ade ig,wcat,whatap culas nau_nau nak update belog kan?sedar dan x sedar anak pun da besar..mcm baru jer lahir tup tup da cecah umur 3 tahun da..god bless my son d only one,my bucuk encem..buah hati pengarang jantung giteww hehe..

Lately ni,macam biasa hujung tahun banyak nau cuti kan?xyah sesusah apply leave..dapat cuti direct 4 hari..xke hepi?kalo ada bonus lagi heppy kot..eh.:) ermm..actually tvh bosan nie,tu yg gigih juga update belog yg xde pengunjung nih hahaha..boley la,membahan ye dak..u wirte u read konsep dia..hehe..skang ni ramai yang wat bisnes kan?blogger pun ramai dah yang aku tengok wat business..blogger glemer boley la,sendu like me how?boliaow orrrr..hehehe..menyoping pandai la,nak buat duit harem..x geti..tapi kalo da start x henti henti plak bercakap..haha..tu yang en.somi cakap..mulut x geti diam haha..but aku pemalu,pendiam aper?muntah hijau katanyer hahahha..

Dari tadi,aku paksa anak aku tido,bg makan,susu sampai kenyang..xdan juga dia tido..melepas program melodi aku.."tido la iqram"..xnak la tido jawabnyer eh geram lak..ahahah..okay la..now sambung layan citer ultraman daina  ke daiya sabun daiya pin tak tao la..ahaha..okes bye..

Thursday, October 06, 2016

HEPI@HAPPY

suka hati,happy,doon...itu jer mampu ku ucapkan..semoga hidup dan diri ini terus hepi dan bahagia...ngehh..
salam ceria

Friday, August 12, 2016

CAMEROON HIGHLAND BAWA MAMI JEJALAN


perjalanan ke cameroon highland..adalah waterfall dia yang cantikkk jugak lar

kat sini la kami duduk,tapi umah sebelahlah double...yang ni single..boley amik rambutan,kelapa gading,langsat,daun pisang,daun ubi kayu..itu pun  tukang jaga tu yang kasi.katanyer tak larat nak makan dh..hahaha..

yang ni sungai belah belakang challet...indahnyerrr...sebab belakang tu ada balkoni...bunyi cengkerik pun kedengaran..besstttt giler...baru la kampung kan?? hahaha...
posing harus ada yer...hehehe..


sambung ke sini plak...

kat hujung tu bley tinjau gunung ganang cameroon nih...indahhhh...sangat...rindu la plak...ada rezeki datang lagik..yeaaa...

budak tecik ni bab amik pica memang fail,tak maonyer hahahah...
ni pun sorok muka okey...

yang ni pun dah tergeliat geliat abah dia kepit tak bagi larikkk agagagaga...

duriannnn...yummm.yummmehhh...dapppp...hhahaha..ni beli kat atas bukit boronggg dapat murah dengan orang asli kat situ..

yang bulat merah tu buah cinta...rasa dia??pahit,masam ,manis macam percintaan korank lah yer...sebelahnyer plak buah strawberi...yang tu bese lar...kadang manis kadang masam...tapi mostly mashammmm lar...kerut-kerut dahi time makan nasib ada pencicah coklat dia...
ini adalah video ekslusif belakang challet yer ahahahha..
Okay lar takat tu jer la percutian nyer,harap harap lepas ni ada rezeki lebey terjah penang plak yer..hehehe..
byee...

Tuesday, July 26, 2016

REUNION RAYA 2016 PD KE MELAKA

wee..sejak dua menjak nih badan rasa bisa sakit semacam jer..minggu lepas urat belikat,sedu sedan nangis tak boley bangun dari katil...nak pakai baju pun payah..bila jmpa doktor,dia cakap aku terlalu lama duduk dekat kerusi n guna komputer pun yer..so postur duduk pun tak betul..mungkinlah agaknyer..dalam tak sedar kita telah mencederakan postur badan kita...betul ker ayat aku nih..hakakkaa..satu satu penyakit datang..dari migrain,resdung now paling latest asma pun dah ader...eh manja sangat badan nih..ternak penyakit ajerrr..tak boley jadi nih...harus cari suplement yang boleh menguatkan sistem immunisasi tubuh badan giteeww..
 Raya jer,abes bedal makan itu ini,pantang apepun takder..seee...how bad i am..lepas tu merungut...why i sakit itu,why sakit nih tetiba ader..serious aku syak pun pemakanan yang tak betul penyumbang paling besar kepada penyakit aku nih..

Okay,demam raya pun tak abes lagi nih,kawan en.asben ajak reunion ke melaka..jangkanyer 3 rumah jer nak pergi...tetiba jadik 6 buah rumah...ko ghaseeee...memacam makanan yang disumbat makan ke dalam perut tanpa rasa bersalah...lagi sedap lagi giler nak tambah...bahahaha..but ikhlas yer rumah dorank cantik and sangat bersihh.satu lagi dorank memang very welcome kita datang umah dorank...kalo dorank datang umah aku mesti dorank pitam...banyak mainan terabur..mohon bertabah yer..so sila jangan salahkan orang len pfffttt..dari bukit katil nak menapak balik ke port dickson..malam baru sampai..sampai umah lapar balik kahahaha...gilllssss punyer perut..serious hepi tummy bila kenyang balik...puasa aritu turun 4 kg,now rasanyer naik 6kg kottt...dasar xle nak kuruihhh nih..hahahhha...

Umur 30 series nih macam tulah,sakit mula datangg...eh malaslah nak pikio..so now kene banyak minum air masak..berangan boleylarrhhh..ku update blog ni pun pasal ngantuk sesangat..so bila jari tu digerak-gerakkan dan otak mula berfikir nak taip apa,automatik tak  jadi nak ngantuk...itu tips yer aku ajarkan..ahak