Posts

Showing posts from November, 2014

KERANA HARI NI JUMAAT

Image
Salam semoa,pekabo?...lama dah tak update blog ni..macamkan beezeee ajer...arinikan jumaat,alasan sangat nk update ari jumaat jer kekdahnyer...hehehehe..aku ni kalo ari jemaat jer,suka sangattt..sbb besok kan cuti..so hepi la bley rilek-rilek kat umah,santai-santai,baring-baring,makan-makan dan jalan-jalan tu yang paling besttt bangat..keren gitu...asal friday jer,first planning balik PD,ermm...yang tak bestnyer kalo time balik tu jalan jem,yang bestnyer bley duk lama dalam kete sambil makan n kunyah kudapan yang sudah siapdibeli kat petronas,like jajan,kerepek kentang,air kotak dll..kuat jugak mentekedarah...hahahahha..

Agak jarang kami nak berhenti rehat kat RNR dengkil,sebab satu,makanan dia out of my tekak,cannot go...barangkali yang masak tu bukan orang kita,mungkin indon barangkali...kejadian,  aku order mee soto,omg!!! sangat ..kuah tu  dipenuhi dengan banyak minyak..rasa nak muntah terkeluar balik.ayam goreng dia a bit hanyir plus dah sejuk...so kaedahnya  kami makan kat kedai…

JOM AUDIT DIRI KITA

Image
  Jaga niat kita setiap hari. Tentukan kerana Allah. Jika tidak, kita tidak akan sampai pada Allah. Alangkah sia sianya hidup kita dan alangkah sedihnya apabila sampai di padang mahsyar dan melihat akaun kita kosong kerana tidak niat kerana Allah. Walau kita berasa marah pun mesti kerana Allah. Jom audit emosi negatif kita adakah kerana Allah atau sebaliknya. Apatah lagi bagi anak anak yang marah pada ibu bapa, renung anak kita sendiri. Setiap apa kita buat pada ibu bapa akan dibalas. Kasihan anak kita jika mereka juga tidak berakhlak pada kita dan mendapat dosa. Ramai ibu bapa muda tertipu dengan anak comel yang diberi Allah tetapi mengecilkan hati ibu bapa dan 20 tahun kemudian menangis bila anak mereka mengecilkan hati mereka. Sama kita renungkan. Jaga niat kita sentiasa. Emosi kita bangun tadi suatu indikator keimanan dan kesyukuran kita. Jika tidak tenang, muhasabah dan bertaubat dan refleksi diri dan hentikan semua kritikan dan menganalisa orang l…