Friday, March 28, 2014

GAYATTTT...

skang ni pepetang jer cuaca dah berubah emosi...dari panas berdentingggg...ni dah ke arah menangissss nak hujan...itulah harapan dan doa kami berharap hujan akan turunnnnn...supaya xdelah...lagi catuan air dibuatttt...even kawasan aku okay tak kene but my fren mostly kene so kasihannnlah...i feel dattt...how trouble/problem bila nak kene simpan air..,kene beliii tonggg...oiiittt..belanjawan..tu...belanjawan...kene ingat tarikhhh catuannnn...wah sangattt x like kan?kita ada benda len lagi yang penting nak mikir tetiba krisis air plakkk nih...hopefully bley recover...ASAP...puuuiiittt.


mmmm....(tetiba bunyikmiming)bukan bunyik cengkerikkkk ker patutnyerrr....kriikkkk...krikkkk....
owhhh sedihhh.....terasa lose sekejap...dengan kejadian yang menimpa negara kita...semua mesti tao kan?
aku balik keje nih dah tak buka dah channel-channel len, selain dari astro awani 501..nak tao sangat kesinambungan apa plak selepas itu dan ini...aku sentiasa berdoa dan mengharapppp sangat semoga semua dalam pesawat tu selamat..berlari-lari mendapatkan keluarga masing-masing...dan semuanya berjalan dengan baikk...but this is faithh..=).tragisss sangat...sebab terlalu memakan masa yang agak lama pencarian pesawat mh370..jem otak aku mikir...what is goin on?

Aku ni ada sedikit paranoid...mula la mikir nak balik kampung... bukannya ada kenderaan darat like ktm ker,bas ker...is xder okayyyy....that is d only one is flyyyyyy.....owh....verrry deeppp...dulu serious tak takut
excited jer...honeymoon ke langkawi guna firefly..enjin kecikkk..bunyi menderuuu-deru...tapi dek kerana rasa hepi...n yeahhhh!!! honeymoon katakan puuuuiiitttt..terus hilang rasa kekalutan jiwa disitu...teguk minum air mangga yang dorank sajikan ahhh!!!.. heaven...siap dengar bunyikkk music yang dorang pasangkan flyyyy...flyyy...fire...fly..

terus rasa nak ngantukkk...tapi tak takot ker apa kan?...eh. laki aku dalam flight pakai spek hitam pakejadahhh orang tua ni pakai spec itam kan.?bukannyer kat pantai ker apa kan?Guest whattt?
rupanya ini kali pertama dia naik..katebang...mana la aku tao...sebab da kata keje bahagian kapal.terbang...kadang-kadang tu citer ada kt hanger...blala..bla...rupanyer tak pernah naik lagi..mean terbang di udaralah...puiiittttt...=) dan baru tao dia gayattt...okay...bukan gayut or goyah....hahahahaha...eh.
ceritanya..
<
<
<
<
<
me:eh...asal x buka spec mata itam tu...cer tengokkk..kat bawah tu bestttt..ada tompok-tompok awan..
hubby:eiiihhh...tutuplah..silau sangat niii...nak tido kejap..
me:eh..asal tangan tu..pegang jer palang seat..buka jer la seat belt tu..dorank da bg signal can go to toilett..cuma jangan menyanyi sudehh...(masa ni dah detect ketakutan, gayat lettew..owh..coverina sangat =)
hubby:bisinglah makcik ni..abg xde rasa pun nak p mana ker..nak layan mata jer.
me:okaylah..

tetiba...katebang like langgar awan..
hubby:eiiihhhh..apasal nih...(tgn kat seat,genggam-genggam)
me:rilek lar..tadi da kata enjin kecik..langgar awan mesti la berdegar-degar bunyikk dia..
hubby:owhh ye ker?
me:yer..tenang-tenang jangan isauuu..stewardess tu nampak okay.jer.okay la rasanya..(aku pun takottt jugak sebenarnya..cover jugak puuiiittt)
 so both of us..pun ketidoran..akibat tak mao fikir itu ini..

so  next ni plak plan nk balik kampung..kuching here we come....kita saksikan plak either aku,iqram or my hubby gayatt...=)
sape yang gayattt akan di puuuiitttttkan..

sekiannnn...

Friday, March 21, 2014

TAKUT

Bajet anak aku ni penakot gak macam aku kan?series x okay...aritu my hubby ada wat reunion for old school dia...so doorgift and cabutan hadiah semua adalah..bajet mcam nak kenakan kawan dialah dapat gift tu last-last turn dia nak cabuttt.. dapat hadiah misteri sangatttt tuuuu...=) gelak aku nengok kemain yer hahahaha...aku suakan kat anak aku memula kecik-kecik kan mata.seriau segala emosi muka plus kerut-kerut dahi lagiii.....konon macam takot la memula..after tu dia amik cawan yang konon horrror tu dia geget--gegettt...n hentakkk-hentakkkk...okay..owhhhh nehi bertahan...terus dia balinggggg...hubby cakap nak ker cawan ni buat minum ker kat opissss...cehhh..xdernyer series x selera...end up aku buatkan tempat bubuh alat makeup like brusher,.lipstik,gunting,eyeliner...segala tok nek la dalam tu..tapi muka cawan tuuuu.. harus ngadap dinding bagi tak nampaklah..kang terkejottttt mak plak nanti...weeehoooo...

>
>
>
>
>
>
>
>
>
.
.
.
.
.
.
.
serammm.. ker kelakorrrr?




Tuesday, March 18, 2014

PANAS+MIGRAINNN

Masalah jerebu pun dah makin selesai..dengan turunnya hujan dua tiga harini pun dah lega rasa. proses pembenihan hujan pun da kira agak berjaya. suka ioollls.sebelum tu,.kalo  nak kuar pun takut... ...ipu udara tidak beberapa nak okay menjak jerebu nih...terbakar di beberapa tempat... cuaca panas kan?lately nih aku kerap migrain...aktiviti luar kalo boleh aku xnak campur..sebab kan tetiba rasa nak pitam pun ada...pelagi pantai memang da lama tak iollls jejak...kemain mak ajak pon xde semangat nak p...=) Plus plak aku ni jenis x suka makan ubat..ada sesetengah orang ni migrain jer telan panadol lah..pain killer la..tapi aku tak..sebab mikir adict plak nanti asyik telan ubat jer...so tahan jer sakit tu..

Rindu plak dengan si techik ni..dapat akal baru la plak tu..tumbuh gigi atas 2 ketol n gigi bawah 2 ketol(betul ker ayat nih) nak mengegett jer kerojernyer..sua bubur tak mao..bila sua roti gardenia nak plakk..aiyooo...macammkan.. demand ker apenih?=)
Gitulah peelnyer...buli ajer atuk n neneknyer...bila aku balik jer eksenn x mao dengan nenek n atoknyer..hahahaha..buat derk jer bila dipanggil...kepittt jer...=)
eh okaylah..itu jer pun citernyer..kaybyeee...



 note:please pray for MH370.



Thursday, March 13, 2014

KISAH YANG MENYENTAP JIWAKU:PRAMUGARI BOEING 777

Gambar Hiasan


Dikala ramai yang bersoal jawab mengenai kehilangan MH370, izinkan saya berkongsi sebuah dialog yang berlaku antara saya dan ketua Pramugari sekitar 2010;

Seperti biasa saya dapat jemputan untuk menyampaikan ceramah di Singapura pada pertengahan tahun 2010, alhamdulillah penganjur berbesar hati belikan saya tiket bussiness Class, Mas Airlines, biasanya naik economy class je, kadang-kadang drive ke Singapura, ingat lagi masa tu naik Boeing 777-200, MH berapa tak ingat.

Ceritanya begini, masa tu nak balik KL, di Changi Airport, bila tiba masa untuk boarding saya menuju ke arah aircraft, dimuka pintu aircrft ketua pramugari menyambut ketibaan penumpang, biasanya Pramugari atau Pramugara akan ucap kepada penumpang " Welcome a board sir, have a pleasant trip" atau apa-apa ucapan selamat datang yang sewaktu dengannya, tapi berlainan dengan Pramugari yang sambut saya pada ketika itu, "Assalamu alaikum Ustaz", saya jawab "Wa alaikum salam"

Agak terkejut, berkata dalam hati "mak ai akak tu kenal aku la..." Sebabnya begini, prasangka yang ada dalam hati bila melihat orang yang tidak bertudung ialah, jauh dari agama, sesat, tak sempurna iman... dan macam-macam lagi. 

Sebetulnya masa mula-mula mata pandang kearah Kakak Pramugari tu, dalam hati berkata "Ya Allah berilah hidayah kepada mereka ni"... Setelah masuk dalam dan dah dapat tempat duduk saya diberi minuman ringan... pastinya "Guava Juice " pilihan ku dulu kini dan selamanya. Bila dah take of, " Teh Tarik"... kena pulak duduk di window seat... sambil menghirup teh tarik sambil melihat keluar tingkap, sambil mengagumi kebesar Allah swt. Sedang kapal dah terbang dalam 20 minit, Ketua Pramugari yg mula-mula sambut saya, menghampiri tempat duduk saya, sambil senyum...saya pun balas senyum, dialognya begini;

Pramugari: Assalamu alaikum Ustaz,

Saya: Wa alaikum salam, yea.

Pramugari: Saya dan seisi famili suka dengan rancangan mengaji al-quran ustaz...

Saya: Tilawah Interaktif ka?

Pramugari: Yea Ustaz.

Saya: alhamdulillah puan saya sehat, ujarku.

Pramugari: Ustaz, saya nak mintak tolong sikit, kami ada sekolah tahfiz anak-anak pelarian Rohingya, jadinya saya nak mintak tolong Ustaz tolong carikan guru-guru tahfiz, kalau ada anak-anak murid ustaz di tempat ustaz mengajar pun boleh.

Saya: (Diam seketika, tersentap, kelu dan kaku sebentar)

Saya: In Sha Allah, saya akan bantu carikan guru2 tahfiz untuk sekolah puan. 

Pramugari: Ini no saya ustaz... tolong yea Ustaz. (jelas penuh harapan)

Selepas Pramugari itu beredar, saya mengucap panjang, ya Allah, mulianya insan ini, padaMu jua aku berharap, ya Allah ku mohon agar Kau berilah petunjuk Mu kpd mereka ini. 

Mulai hari itu presepsi saya terhadap cabin crew telah berubah, bukan sekadar itu, kadang-kadang dlm perjalanan yg agak jauh seperti dari KL-KK, atau KL-Sibu/Kuching, cabin crew akan bertanyakan soalan-soalan agama kepada saya untuk kepastian dan penjelasan. 

Moral of story "JANGAN BERSANGKA BURUK DENGAN ORANG, DAN JANGAN MENGHUKUM ORANG DARI ZAHIRNYA".
oleh:Ustaz Farid Ravi

CERMIN

Sepasang suami isteri yang masih muda baru berpindah ke sebuah kawasan perumahan. Pada suatu pagi minggu yang indah, ketika pasangan ini sedang berbual-bual sambil bersarapan di ruang dapur rumah mereka, si isteri telah terpandang jiran sebelah rumahnya sedang menjemur pakaian. Dia mengintai jiran itu melalui sebuah tingkap cermin di ruang dapur rumah mereka.


"Mak Cik sebelah ni tak pandai basuh kain baju. Cuba abang tengok, kain baju yang dibasuhnya kelihatan masih kotor. Dia patut belajar macam mana nak basuh pakaian. Agaknya dia guna sabun yang murah." Kata si isteri kepada suaminya.


Suaminya melihat ke luar tingkap tapi tidak berkata apa-apa.


Setiap hari si isteri akan mengintai jirannya menjemur kain dan setiap kali jugalah si isteri akan memberi komen yang sama.


Sebulan kemudian, si isteri terkejut melihat pakaian yang dijemur oleh jirannya. Nampak bersih, tidak seperti selalu.


"Haa..Mak Cik ni dah belajar macam mana nak basuh kain baju. Cuba abang tengok, kain baju yang dijemur itu kelihatan bersih sekali hari ini. Siapa yang ajar dia agaknya ye.." Kata si isteri kepada suaminya.


Ketika ini si suami mencelah, "Abang bangun awal pagi tadi dan cuci tingkap cermin ini. Kotor dan berdebu. Awak tak perasan ke sebelum ini?"


Pertanyaan si suami menyebabkan si isteri terpinga-pinga. Si suami cuma tersenyum sinis melihat gelagat isterinya. Sengaja dia buat begitu kerana ingin menyedarkan isterinya yang asyik mengkritik mak cik sebelah rumah.


Alangkah baiknya, sebelum kita mengkritik tentang orang lain atau tentang sesuatu perkara, kita meneliti dan memeriksa "tingkap" kita sendiri samada bersih atau sebaliknya. Apa yang kita pandang di luar bergantung kepada kebersihan "tingkap" tersebut. Kadang-kadang "tingkap" itu terlalu kotor sehingga apa yang kita nampak di luar tidak bersih belaka di mata kita walaupun sebenarnya ianya bersih. "Tingkap" itu adalah fikiran dan sikap kita sendiri, fikiran dan sikap yang kita sendiri boleh kawal tahap kebersihannya. Mari kita memandang seseorang atau sesuatu dari sudut yang positif, mencari kebaikan sebelum melihat kejelekan. Kadang-kadang sikap negatif menyebabkan kita memandang negatif kepada hampir semua situasi walaupun situasi itu sebenarnya adalah positif.

Wednesday, March 12, 2014

MH 370

Semua laman sosial memaparkan citer kehilangan MH370..a lot of speculations...kejadian sangatttt.. ramai yang jadik pakar aviationnnn.....terpana plak dengan kwujudan bomoh  zam-zam ala kazammm.,hilang di alam jin.,tabloid australia, playboy...bla..bla..kegilaan apakah ini?STATEMENT  so CHEAPP..dan bermacam-macam lagi andaian yang tak mampu otak aku nak digestttt..mungkin itu ikhtiar dia barangkali..kita yang lain? Berdoa kepada allah semoga flight MH370 dan para penumpang semua selamat...

Dan ini petikan dari beliau;

Bekas Ketua Juruterbang B777 Fleet MAS, Kapten Norudin Abd Majid berkata, sebagai seorang Islam yang beriman, kehilangan pesawat ini perlu juga dilihat dari luar sudut sains dengan kembali kepada ajaran agama.

"Ia hilang, 100 peratus hilang...fullstop!

"Sebagai orang beriman, ini adalah ketentuan. Allah SWT menetukan segala-galanya. (Kehilangan) ini mengelirukan dan menjadi perkara ajaib yang kita dan dunia kena terima," kata beliau dalam temubual Buletin Utama malam tadi.

Beliau juga berkata bahawa Allah memberi cara dan kunci untuk temui apa sahaja dan manusia harus menggunakan segala usaha termasuk menggunakan kepakaran orang tertentu untuk mengesan pesawat MH370 itu.
Misteri MH370

channel 501 astro yang agak jarang aku nak tengok pun dah tak bertukar siaran since kejadiannn itu...dari hari ke hari berharap agar cepat ditemui semula mh370...aku paling sedih bila dorank cakap ada dua baby kat dalam flight tu...ohmyyyy...terus rasa paranoid nak balik kampung...sebab itu jer transport yang membolehkan aku pulang ke kampung halaman since almost 2.5 years tak balik...sampai la my mum turun sendiri bulan berapa aritu nak tengok  cucu dia...owhhh...sayangnyer mak kat cucu dia...=)
back to the story tadi..hopefully ada tanda-tanda pihak kerajaan kita menemui semula mh370....
We believed malaysia can do it!!...


Sekian...(hati masih merasa sebak)