Friday, February 28, 2014

PROGRAM DI HARI JEMAAHAT.

Salam jumaat semua..bertemu kembali kita dalam rancangan...eh ape ke merapu ni..=)
okay dis week memang program mencanak naikkkk...arini punya program dari pukul 8.30am sampai pukul 12.00 tengahari adalah di bawah kelolaan scha program...program memang cantek la x kaco ari cuti...time ni plak student cuti...dan sedang elok la..untuk aku yang kesunyian kat opis ni....mih..mih..mih..

sumpitan yang tepat harus dibuat untuk mendapat clue yang seterusnya

okes.. back to the programme itu tadi kami diberikan kepada 20 kumpulan..aku dapt kumpulan 16..campur la dengan lecturer..maka 4 orang untuk satu group..so tema dia macam explorace la ko kena sumpit belon kat stage tu n get the apa jenis masak kumpulan ko dapat.so kumpulan kami kene masak ayam percik if tak dapat bahan sebab fail baling bola ke dalam mangkuk kene joget chicken dance..kuek..kuek..kuek..kuek..goyang buntut semua ada hahahaha....serious best lar..=) so bermula la pencarian itu dari check point ke check point yang len...settle semua..so mari la kelentang kelentung ke dapur masakan chef...sesi potong memotong ayam selesai....perap semua n bakorkan aje selama 20 minit..aku mane tao bakar-bakar ni bagi kat chef tu so dia tolong bakarkan...kang senang dan mudah..
nampak dah berbau-bau shedap dah kat luor...so terus plating la...arrrghhh x mao kalah..pinggan pun nak pinjam kitchen punyer yang dah tentu cantik-cantik belaka ala-ala hotel gituuuu...hahahah melampau tak?
dah bertungkus lumus masak tu...tetiba announcement dibuat "bubuh jer dalam pinggan-pinggan biasa pun xper..xyah nak hias-hias sangaattt...pasni terus makannnn..after semua dah siap masak" dang!!...ko..
sib bayek group aku x over..bese-bese pasrah jer kalo kalah pun...humble la katakan arrrr...pitammm
so after da berkumpul semua..hadiah pun disampaikan oleh pengetua kepada pemenang yang hidangan dia cantik,kemas...sedap tu tak pasti...=)  dah tu apalagi sesi mengisi perut yang dah lapor pun bermula
 eh...ape ker borinknyer entri ko ni tasha?borink???...eh esok pun ada lagi tao program fam.day plak..ckit masa lagi akan aku upkan lagi entry bila program tu bermula...korank tunggu yer...borink yer?nasiblahhhh...ko badannnn...

kay bye...eh sebelum tu nak masukkan gambar ayam perciikkk dari kumpulan kami!! ayammmm perciiikkkkk!...eh jangan lupa goyang tangan...=)
abaikan tangan serammm..kat sebelah sudut tepi meja tu..=)

Thursday, February 27, 2014

APALAH NI...

Dah dua hari dah aku makan ayam penyettt..sib bayek muka pun tak penyet or penyekkkk..hahahaha..
selalu kalu, naik muakkk jugaklah...ni karanggg.student cuti so opis pun naik lengang..jadi lagi besttt la sangat duk sorank-sorank kat opis  nih plus aku ni jenis penakut tahap dewa punya....masuk ari pertama xder benda,masuk ari kedua..pun okayyyy lagikkk...masuk ari ketiga arinilah....huhuhhhu...mak takoootttttt..T_T
boley plak time aku nak solat zuhur tu  rakaat ke 2...bley plak 'dia' duk ketekk..tek...tek..tek..main keyboard tu...oh..nooo....what the hell is dat...argghhh.."abeskan ajer lagi 2 rakaat lagipun siang lagi ni."getus hati kecik aku ni...budak-budak memang ada sorang dua kat belakang...terus set mine macam tu...da abes semua terus aku bangun jengukkk..dengan tak buka telekungnyer....xder benda pun...tapi aku macamkan still terngianggg-ngiangg lagi bunyi tu kat cuping telinga nih.....

walaupun time rehat aku masih lagi bersisa setengah jam..tapi aku rela budak masuk dari aku nak duduk sorank-sorank kat opis nih...harap-harap petang karang nak balik janganlah ko buat hal...nak meng jeng..jengkan aku ker...jangan yer serious tak sudi....arrrghhh..lagi satu toiletttnyer ke belakang nun..sunyi siottt..selama bertahun keje ni..x pernahlah aku dengar bunyi pelikkk..pelik...tapi kali ni yer..yang len memang ada yang kene..tapi aku takat mendengar jer..bila kene kat batang hidung sendirik..nak kencinggg pun tahannn...jer..hahahaha..pagi-pagi pun dia bley buat ini kan lagi tengahari dan petang...overtime ker ape nih..kejadiannnn sungguh...ada jugak yang nak balik awal ni karang...ahahahaha...

masa muda-muda dulu memang agak nerd even bilik aku tido sorank-sorank tu digegar oleh toyol ker apentah hijau pendek-pendek..yang sorank lagi tinggggiii.  kurus xder kepala samar- samar mimpinyer..pun aku still berani lagi tido tak buka lampuuu...bley plak aku anggap mimpi so xder benda. ..tapi disebabkan berulangkali mimpi orang yang sama sampai terjaga tu pun aku rasa bilik aku bergegar.. sah-sah ada penghuni la bilik ni..kan dah kata nerd tadi...still lagi nak dudukkk..and bila one day tu dia bersungguh-sungguh nak halau sampaikan kawan abg ipar aku ni tumpang tido kat ruang tamu nampak samar-samar orang tua masuk bilik air n buka air.. masa tu kita orank balik kampung ada kenduri....memang ko rasa takuttt yang tak boleh ko nakjelaskan,end up kami pindah..lah...sebabkan everyday ketuk bilik kakak cakap de benda kaco...dia pun tahap macam bengkek dengan aku sebab kul 2,3 am kaco dia tido...owh lupa nama rumah tu area sri muda 25...flet yang berdekatan dengan institute memandu cekap.cekap la sangat sampai aku x cekap lagi drive ni....hahahaha...yang sebetulnya salah sendirik...=)


okay itu aje ceritanyer...kamsahamida kerana sudi membaca..
#.tinggalkan jejak anda.disini,.saya akan menjejaki anda. balik..





Tuesday, February 25, 2014

APA PUN BOLEY...

Eh....lama plak tak berupdate blog nih..sebab rutin harian  lebey kurang sama jer...everyday  is almost the same thing im doing..cuma dis saturday..ada fam.day..theme  funky wet...game banyak guna air lah ni..
harus bawa spare baju..bajet-bajet nak bawa anak pun x boley ni..apa pun x boley...weather is not very good at this moments..tapi reunion en.jai and d genk also the same day..so aku x baliklah. xle nak join..maybe next time yah babe.....owhh..2 weeks x jumpa nih...ada bibit-bibit anak aku bley lupa kat aku ni karang....cebik-cebik sebab ingatkan sape plak nih..?sebab skang kan dah pandai cam-cam orang dah...yang botak dia xmao...cebik memanjang...mungkin look scarry kot pak andaknyer tetiber potong rambut botak...pak dogol ker ape ni kan..?hahahahah...serious nak pitam..

okay...lately ni aku rasa macam sindrom malas nak masakkkk,sebab mungkin duk sorank...plus masak takut tak abesss..n buanggg..bazir tak?kalo dah panas berkali-kali mana mao lagi tekak aku ni nak terima..seriously kalo makan sorank nih sungguh tak besssttt...makan pun macam alahaiii...bila nak abes makan nih...dia kene ada regu dia...makan-makan sambil berborak..baru heaven...=)
ada ker yang senyap jer time makan?itu kalo sorank kot.....serious aku x le...eh..dah kenapa tetiba topik
makan jer ni...?Aku skang ni memang kuat makan...baru bape bulan jer kurus skang da naik balik...serious ape pun tak boley ni..sebab bab diet dalam diri aku xder kot ahahahha...gigih orang len buat..aku still macam ehhh...x payahlah...tapi bila badan dah naik nanti mulalah cemas tak tentu arah..itu yang tetiba dapat bermacam-macam nama....demok..lah...gendutttlah..ahahahaha..aarrrr....what eva..janji heppiii...=)

Eeehhh...okaylah...baru ari selasa aku dah mula borink....=) arini ari bisu...no cit..chat..cit chatt...
 kay byee...




Thursday, February 20, 2014

PENCARIAN MAKLUMAT

Semalam tak duduk lama la kat opis sebab tengahari ada aktiviti infohunt kat smk tengku ampuan jemaah.
so after lunch kat dhiafah, berkejaranlah kami berempat ke sana..aarrr..tak ingat jalan..waze kan hadooo...=)
less than an hour sampai la d sinun...agak tercorot sedikit berbanding sekolah len yang memang akan nampak di tepi jalan...tapi disebabkan sekolahnya agak rapat-rapat jugaks maka senanglah juga pencariannya...SMK TAJ kami dataaannggg...!!! eh over..=)

Okay da settle semua,budak-budak pun dah faham aktiviti dia camner...so pencarian pun bermula...11 group kesemuanyer..all sporting dink donklah...kreatif dengan pelbagai nama kumpulan..cikgunyer pun peramah...so abes dalam pkl 5 suku cam gitular....aku bajet cam jem la sebab bandar klang kan sinonim dengan jemnyer..but agak terkejut jugak lah sebab perjalanan agak lancar takat sekat ckit-ckit tu beselar..so sampai opis lam pkl 6 gitular..sap-sap soiii....begitu ajalah citernyer...aaarrr..ada sedikit selitan candid pic yang diamik untuk tatapan anda semua weehoooo begitu ayat =) saksikan...



Dalam masa seminit puzzle harus diselesaikan..aja..aja fighting!!!..

aaarrr..begitu bersemangat..cepat dik!.. masa hampir tamat..

cemas..mencari jawapan yang ada dalam library

aaarr...selit jangan tak selit jangan terkepit sudah dik..=)

aaarrr...hampir berjaya..masa pun da nak abes.. 

move to checkpoint 2..abg eppy sedang menunggu... =)





Tuesday, February 18, 2014

MAKAN ANGIN KUAR ASAP

Aku ni dah lama tak mandi laut..minggu lepas apa mimpi laki aku panggil naik bot, sajer nak round dekat-dekat.. katanya...dah la masa tu dah pukul 7 petang dah..aiiissshhh..biar betol ni?ker aku salah dengar?
aku:bang,napenyer..nak ajak naik bot ker?
hubby: aahh lah,jomlah cepat..dah pukul bape dah ni?
aku:aarrr yerlah,eh..iqram pun ikut sekali ker?
hubby:ehhh..iqram xder hal.,.okay....takut maknyer jer takut.
aku:ceh...takat duduk dalam bot apedehalllkan?
hubby:okay..kita tengok..=)
aku:aaarrrr xle caye ni ..mesti ada muslihat nak kenakan aku ni...
eh...jangan berani-berani tao,aku pegang iqram ni kang terlepas plak nanti..
hubby:eh..xderlah...cepat la naik...hegeh-hegeh..kang kene tinggal..

Aku terus pijak tangga kecik bot tu ker ape yer nama?...aarrr...bantailah...eh..terlupa anak plak..
anak kat kakak ipar,nganga mulut dia tengok aku sebab over ker aper kan..=) terus aku suakan tangan amik dia bawa naik ke dalam bot..mak mertua aku?
hahahaha..x bley tahan...abg aku memang suka dajal mak dia tao..ade ker dia goyang bot tu..terhuyung-hayang orang tua tu.."jai!!...ko janganlah goyang-goyang..pening kepala mak..berdekah-dekah laki aku gelak..ha..seee the sea,x berjaya kenakan aku,kenakan mak sendiri pun jadik..itu la laki aku..=)
Aku budget la anak aku takut..tapi serious tak okay...memula jer kerutan penuh di dahi..lepas tu...amik ko..
dia siap tepuk amai-amai lagik..aarrrr..tak takut ker aper budak nih?kan berangin...risau jugak habuk ker ape masuk dalam mata or sisa-sisa pasir dalam bot berterbangan kene kat mata ker kan?aku memula hepi lar..tapi risau plak hati tengok si kechik..jup-jup tengok..okay ker tak dia tu...lagi abang aku bawa laju bot tu lagi dia gelak hak..hak..hak..eeh..eh budak ni over ker aper ni..abes aku tak payah excited? =)

dah pusing seround dua tu balik lah...lagi bape minit nak azan maghrib,mesti pak mertua kat atas tak keruan nak balik...ha ha...lupa daratan plak kita orank kat bawah tu,sekali dua kala naik bot ni best jugaaakkk
tapi kalo selalu...serious tak mao lar..aku ni cepat pening..tengok air berombak-ombak..kang ada adegan
ombak rindu plak karang...ha..ha...ha..pitammmm...

Eh..anak aku dah lapar...tadi makan angin titanic jer kat atas bot tu...jom balik..aarrr...sabtu ni kalo bran..bley p jauh ckit...snorkelling ker.itupun kalo laki aku free...sebab nak repair satu lagi bot rosak... .aaarrr...part ni mesti tuang-tuang duit memasing....mana bley...sorank jer tanggung...minyak kan mahallll....so...okay..abes citer...kamsahamida...=)




Friday, February 14, 2014

OUR DAY

Owwhh my gucchieee..dah ari jemaaahat dah...=) senyummm harus terus ker telinga..senyumlah...senyumlah...ahai..cik mek molekk...silap aribulan tembus kedindinggg...terus..
arrr lately ni ramai sungguh yang risaukan? dek sebab cuaca yang tak menentu..masuk bulan feb ni jer panas dia len macam..tang tidor malam ,biasaaa..berselimut..dan skang ni dah tak berselimut dah...campak tepi, dah dekat nak subuh baru gagau cari selimut..eh..tarik selmut?x solat subuh ker ape ni?after solat subuh bley tido balik..seeloknyer x elok tidor balik tapi dek berjaga tengah-tengah malam buatkan susu anak ker apa ada la a bit excuse tu =)

that is our day;
setiap orang akan ada ari-ari yang sungguh mencabar jiwa dan raga..macamkan malam tadi planning nak ker uptown damansara.teringin nak makan omelet oyster macam yang blogger lieyalatif buat tu tapi dia punya tak taruk oyster,serious sedaapp dan ranggup..eh.stop, nak citer pasal hari kita orank nih.okay.
tetiba kete rosak sib bayek abang polisi lalu dan tolong jumperkan..errmmm..dammn! kene kat trafik light naza pj plak tu..patutnyer naik atas tapi sebab da cemas lalu staright ke situ plak..kete jem de sangkut dengan bateri ke ape ntah laki aku cakap..aku?mane tao ape?yang pasti kat pala otak, polis lalu lambai minta tulun...kalo toingggg..serious menitik air mata...duit lagi...dengan enjin bot laki aku berderai lagi..,sib bayek si kechik tak ikut kalo tak melalak plak aku kat situ i is drama queen..menjak giler tonton kbs world tu...part nangis aku yang mula dulu..=);planning nak ker uptown terbantut harus patah balik ke ttdi cari kedai mekanik,sib bayek laki aku de kawan..last2 pinjam skuter member dia tu p makan dekat area rumah. ..ko bayangkan da sampai pj..alih-alih makan malam kat sebelah rumah jer,aku pandang laki aku,laki aku pandang kat aku pastu pecah gelak ketawa memasing.. tepuk dahi, memang kejadian sangatt..=).aarrrr...it's really our day....challenging sungguh...redha dengan sesuatu kejadiannn...yang pasti malam tu kami balik rumah dengan berskuter...=)

Doa dan harapan.. balik karang siap la kete tu..malam ni nak balik PD...rindukan anak...uhuhuhu..



aarr ..kan dah kata imaginasi tinggi..=)

Wednesday, February 12, 2014

IMAGINASI...

hoooihh...rindu betul lar kat anak aku yang sorank nih...ape lar yang dibuatnyer pepetang nih?...kalo tak jalan-jalan memang bukan anak aku la kan? =).sib bayek la atuknyer rajin bawa jalan-jalan..takat pusing taman pun jadik, if rasa borink dah pusing taman,kona la ke pantai plak...im shhorrryyy iqram..(slang korea) mama mu ini x ghetii lagi nak bawa kete...sindrom takut bawa kete tu kuat sangat even da der lesennyer pun...makan tahun dah pun...ker kene minum air penawar nih bagi berani ckittt...hahahaha...pitammm..

baru ari rabu ker arini?aku ingat dah ari jemaaahat dah..hahahaha...ari jemahaat jer ingat nak balik PD..kan?kemainnn lagi...asyik pandang jam jer biler nak balik ni...arrrr...gitu la situasinyer biler berjauhan dengan anak nih...serious tak suka selfieee...sebab aku jenis suka borak-borak...imaginasi pun agak tinggi...
teringat dulu masa tengah alahan..dalam bilik air aku bley bercakap dengan semut..hakejadahnyer kan?...curious sungguh laki aku terus ketuk bilik air"ehhh...apasal nih..cakap dengan sape tur?mandi ker aper ni?"..ha.. kaedahnyer ngko penangan alahan =).macam-macam peeell lah ko dapat bila terkene dalam list alahan ni.. aku plak jenis takyah tunggu alahan memang jenis automatikkk.. menjelma imaginasi tu...misal katakan aku mengadap cermin ayat kat pala otak mesti tak boleh belahh punyer "weee..asal la rupa aku ni tak macam rupa jlo ke apekan?"waduh jlo ko serious tak sedar diri...ya ampun sungguh hahaha..pastu tetiba gelak-gelak depan cermin sebab tahap imaginasi tu da terover..sampai laki aku pun risau..mikir sindrom apakah bini dia dah kene nih.? ada faham...aaarrr ni semua citer throwwww back yer puan-puan...dont jump to the conclusion..ha gitu ayat omputeeesssnyer...imaginasinyer pun amat tinggi..semua kat pala otak mesti mikir kalaulah...jika...kenapalah...bla..bla..bla..eh..x bayek actually guna ayat ni..especially kalulah aku cengini cengitu...sebab macamkan ko x redha dengan apa yang berlaku...so aku mula la cuba berubah...menerima keadaan..dan bersedia menerima situasi yang agak mencabar ckit..aaarr ayat...=)
ayat tak mao klasik-klasik sangat...ayat  macamkan pasar carboot tu orang suka nak telaah  baca..kan?

Aper korank ada sindrom tak macam aku ni?after bersalin anak sulung aku tu..aku dah mula rasa kepala lutut aku sakit la lagi-lagi time duduk bersila...nak makan..serious sakit, if bangun jer lenguh dia len macam...ada ubat ke yerk yang kene telan makan nih?or something happened to my lutut?..if semua tu memang risau lar..kan aku cakap tadi imaginasi aku tahap amat tinggi...terover risau sampai sakit kepala plak mikir...kalau masuk  show fear factor confirm out dulu sebab suka imagine yang bukan-bukan..kalo imagine nak menang xper la kot...hahahaha...

arrr ada lagi citer ni arr yang ni pun imaginasi para haters, malam tadi der tengok rancangan meletop...ala yang pengacaranyer si nabilicious and neeelopak tu?serious aku suka cara si lopa nih menangani isu baju power rangersnyer tu"better mute la,dari bagi statement",ada betul jugak kan...ramai skang nih nak jadi juru hakim menghukum orang tak tentu arah...memang jadiaaannn sangat...scarry kan?keluarga yang penuh kasih sayang memang tak heran kalo ko keji dia ker apa...serious tak lut...makin berjaya aku tengok dorank nih dalam kehidupan ada betul?aku suka amik partlife orang yang positip thinking ni..ia merupakan cermin kepada diri aku sendiri...macam mana dia boley sukses,macam mana dia bley adapt benda-benda ni...semua sebab banyak dikelilingi orang yang positip...aiigoooo?aressoooo..=)
power rangerrs... ko ada?

ada rupa jelmaan ker?cuba kalo  jun ji hyun yang pakai puji melangit, hipo sangatttt..


Thursday, February 06, 2014

MY LOVE FROM THE STAR

dah lama dah stock ephyra aku abes...nak order lagi tapi boluiiii woooo...pentingkan yang mana penting dulu...skang punya duit macamkan besar...amount jer la besar tapi skang aku cakap ngko...rm100 serious x cukup okay...beli barang anak x sampai 5 item ko dah cecah rm100...itu baru pampers and susu...belum lagi shoping barang maknyer..yang suka mentekedarah...barang dapurnyer...barang yang sekelian alamnyer...=) sabit lar aku terus rasa nak pitammmm..sebab x cayer semuaaaanyer mahallll...so duit pun nampak cheapppp sanngaaattt!..

Bukan aku sorank jer yang mengeluh bila isu ni dibangkitkan semua orang lah...tak kira la sape-sape pun.
mengadulah kat mana-mana pun..blog ker... twitter ker..instagram ker...fb ker..,.baca jer la.. seribu satu keluhan.. lagi satu.. mujur la kalo tetiba ada stesen tb nak panggil ngko dan tanya pasal apa ni rupa nak mati jer sebab barang naik harga ker?..manusia juga yang create tapi manusia juga yang buat benda naik turun harga ni kan???ada pahaaamm?...stresss jer...stresss lagi?biler nak awet muda kalo cengini...umur dah cecah 30 tahun ++ tapi  orang still nampak macamkan anak dara lagi boley? simptom -simptom membebel harus ada kalo da cengini kan? aarrr pitam..=)

okaylah malas nak mikir...layankan minah korea ni lagiii best...funny pun funny... jun ji hyun & kim soo hyun
serious tergelak-gelak aku  kat rumah if nengok drama nih... gelak kuat pun xper even mungkin la jiran sebelah menyebelah bley dengar...silap hari bulan dorank join sekali. sambil tu ko feel-feeling lar romantic ckit kasi taruk aroma perfume lilin ker aperkan aaarrrr.=) aku kesah?


terapiii.. sangat lilin ni..=)



my love from the star

why bother....



arrr cengini cara nak amik pose...hahaha...pitammm..