Tuesday, December 31, 2013

ENTRY TERAKHIR BYE..BYE... 2013,HELLO TO 2014!

Anyway im juz to wanna say hepi new year 2014!...berjumpa lagi kiter di tahun baru...dengan harapan ada sesuatu perubahan yang positif dalam diri kita semua....salam untuk semua...muuuakkksss!..





hepi new year 2014! semoga dimudahkan segala urusan  buat kami sekeluarga..amin..

Monday, December 23, 2013

7 Reason katanyer..why Bother...

Happy Monday..

salam youoollss..tak tao lar tetiba jer copy benda ni tadi dr blog axaniza,kata pujangga ni mengingatkan aku agar sentiasa positif dalam sesuatu perkara...bila aku type +ve tu kan banyak giler error okay,hah!..faham disitu....banyak laluan yang negatif tapi aku dah spraykan dengan perfume playboy(anak buah aku giler perfume nih) agar laluan itu menjadi positif dan hasilnyer memuaskan...why bother kan?diva and superstar sangat...:) keep calm seat back n relax..enjoy the performance...stay tune...



7 reason okayy..not give me a reason by pink panther hah!..:)

Thursday, December 12, 2013

DINNER 2013 AT SETIA ALAM CONVENTION CENTRE..INFINITE...

Tak tao nak citer aper a bit blurr...tapi yang pasti ..nak lantingkan pic dinner  kat setia alam tu ala yang sama jer tempatnyer dengan che ta tu...(juihkan bibir anda) hahaha...lempang x pasal.....papepun..balik keje nih p dating dulu la kat rumah abang kat srimuda 25 sebelum itu mummy fly balik ke kuching...miaaaoooowww....hah gitu...tahun depan tunggu kamek sekeluarga hokey....layan jer la pic kt bawah ni motif?
posing dedulo before masuk dewan,bajet cun plak minah ni..macam nak mintak lempang ke lemang..?

posing takat poster bond pun jadik..coz itu stage suda penuh dgn retis...okay gegurau  ikan kurau disitu.

itu lar JUDIKA retis dari indonesia katanyer.yang menghiburkan kami..sakit telinga...seeeihhh..,dayang nurfaezah pun ado tp pic aa bit blur nak masukkan ke x yer?aiisshhh..gelang saper plak tu.cantik ..interframe sekali..
door gift yang awesome,sebab selalu dapat buku,even isinyer kosong,bley ajer p topup esok n terus pakai...touch!..n! gooo!...

meja aku kat sebelah jer..dah kenapa ko x nampak aku wahai  judika?vain again..
begini lar rupanyer biler da xder modal nak berposing

Thursday, November 14, 2013

MACAM CLUMSY JER

Aku  kan, kalo makan ker minum ker,kalo tak tumpah makanan tu x sah...aku pun tak  taolah..
dah puas kot lemah lembut amik perlahan-lahan makanan tu masuk mulut bukan cemolot yer,sekeh kang x pasal, pun still jugak ada yang tumpah sesikit.

sib bayek ckit,kalo depan my sis vero mesti dia cakap aku clumsy,lepas tu aku coverline dah nak jatoh nak wat camner."tetiba ader makhluk len kot nak makan sekali",.wah..tetiber selit nama adik beradik,nampak sangat aku rindu woo..sama korank...kang ada rezeki aku baliklah...masa tu si techik pun da 11 bulan rasenyer...motif sangatkan nak balik kampung, alangkan sangatt...

Dah nak masuk penghujung tahun ni,lately kerap hujan..kalo da kerap sangat, harga ikan pun naik..
macam semalam, beli ikan keli sekor yang dah siap digoreng,amik ko rm3...terkedu aku kat situ.sib bayek x pitam...sebab setao aku yang kekadang jer p pasar basah,rasanyer rm6 kot dapat la dlm 8 ekor kot rasanyer aritu..kalo silap bayek korank betulkan ..x bayek cakap belakang..heeehee..

maka rerajin la masak kat rumah bawa bekal...tapi macam potong ckit nak masak coz lampu kat dapur tu dah berkelip-kelip,sakit mata aku..pitam plak nanti..terus roger en.somi ngadu pasal lampu kat dapur,esok hang mai hopefully da bley tukar lampu baru..horror okay gelap jer...


Gitulah citernyer...xder pic yer?karangan ke apa ni?okayy...dibawah yer..scroll lelaju.. heehee..


buah tembikai ada 3 ketol,mao?

Arrrrgghh..alangkah...cukup lar dulo...kaybyeee..



Monday, November 04, 2013

KELETAH-KELETUP SI TECHIK..

Cuti dua hari ni dimanfaatkan untuk bersama anak.Dalam seminggu dua jer mesti ada si techik ni dapat akal baru,and now he dah start geram-geram plak kat sesape la yang agah-agah dia ke then tetibak nyaring jer bunyi dia menjerit...for the first time im gonna shock already bcoz yaler tetiba dia genggam tangan dia n make geram-geram bcoz dia punyer kak su dok  gentel-gentel bantal busuk kat hidung dia..n reaction dia macam "what a life?da tarak keje ker,??"hahahaha..lawak jer ruper..kang ku share la pic dia kat bawah nih.aku jenis malas nak menaip,tetiba jer rasa sendu plak arini kan?


suker dipegang kak su nyer
hamboi...posing sampai menjeling..

ha...tu dia,si techik dah keboringan,mana mao dia nak duk setempat,meraung la tu minta dukong.

ha.ha..ha..see. dat boodak?...itu pusat pun suda mao kelihatan..iqram ...iqram..

Thursday, October 31, 2013

10 PERKARA KE @ DAH LEBIH?

10 perkara yang saya tahu pasal awak

1.awak baca text ni.

2.awak manusia.

3.awak tak dapat sebut huruf 'p' kalau bibir awak tak bersentuh..

4.awak baru saja try buat.

6.awak ketawa sendiri..

7.awak senyum dan awak tak perasan no.5 takda.

8.awak cek kalau ada  no.5..

9.awak ketawa sendiri sambil tersenyum.

10.awak mahu share text ni supaya kawan-kawan awak kena sekali
awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak
awak awak awak awak awak awak 

11. awak memang malas untuk membaca semua perkataan di atas.

12.awak tak perasan saya ada tulis awek.

13.awak terus cari perkataan awek,sebenarnya takde pon.

14.awak sudah terkena! :D

15.awak share la biar kawan-kawan pulak terkena. takkan nak terkena seorang je..  

Monday, October 28, 2013

KELETAH SI TECHIK


Kemain lagik bhoodak techik nih ,dah ku dudukkan dia kat situ,terus senyap,tegak n keraskan badan dia..dah kenapa nih iqram?hahaha..lawak betol lar...cemas, sebab dapat seat car baru,memula jer cemas cuba tengok kat bwh nuu...

Adeh..adeh...camner nak pasang benda nih mama?


hoyeeaahh!...dah berjaya!..hik..hik..

Kemain excited lagik..,what say u iqram?errmmm..errmm...aarrrrkkk...



bergusti plak dengan benda nih..
heeyaaahhh..heeyaahhh!...arrrkooo......(translate la korank maksud dia tu)heee...


Dah borink agaknyer...carik game len plak,mulut dok genyeh-genyeh...safety belt tu kemain banyak lagi air liuq dia


enek...join la sekaki dengan iqram nih..

Adeh lar...see dat pampers?dah sebeban dah tu..its time to take bath iqram...



oopppss!...sayer nak mandilah...cut!....


































Friday, October 25, 2013

DUNIA SEKARANG...TAKUTNYER...

Kejap tenggelam,kejap timbul rasa nak update belog nih,kekalo aritu  rasa rajin nak menulis n ada entry yang nak diupkan barulah nampak hidup blog ni, n baru nampak batang hidung tuannyer hahahaha...gitu :)
errmm..bebaru ni mesti korank ada baca paper kan,eeii..serious takot la kan?dah kenapa yer dengan dunia skang nih?shoot sana..shoot cni,bunuh sana bunuh cni...dah macam game ps3 la pulok..adeh.lagi. .ngeri kan?...tak sama macam si tegar ni "dolu-dolu ku menderita,sekarang aku bahagia.."ha nampak?kekecik macam ni ada talent nak majukan diri dia,dari susah sampai la ke senang..yang bebesar plak?besar jer otak tarak,buat jenayah x agak-agak,x der hati perut..nak senang jer..mao duit,tembak-tembak,malu la ckit bebudak plak yang lagi pandai....eventhough nyanyi tepi jalan jer,n lastly diangkat dan disanjung plak skang ni...masih terngiang-ngiang lagi kat cuping telinga ni anak buah,ker anak sedara ke nyanyi lagu femes amos dia nih "dolu...dolu....,ha..korank sambunglah plak,ahahaha..

scary kan.
macam tengok csi pulak.
ye la sekarang ni segala cerita crime ada kat tv.
so lelaki tu pun dengan hebatnya selamba letak mayat dalam suitcase pastu bawak keluar.
masukkan dalam kereta. campak je kat memana bag tu.

kisahnya budak perempuan tu keluar rumah sebab nak jumpa laki ni.
dia kenal kat fb since 5 tahun lepas.
budak perempuan tu 15 tahun ok. so maknanya apa? kenal daripada 10 thn?
ish aku 10 tahun tak tau apa lagi. masih main barbie doll ok.
yang budak ni dah pandai berkenalan kat fb.
btw lelaki ni now 23 tahun.
so jarak umur jauh ye.
kenal sebab sesama minat n suka join event cosplay.
cosplay tu macam pakai2 costume tu ala2 anime tu la.
suka kau la.

so monday tu budak perempuan ni ke rumah laki tu sebab sama2 nak siapkan costume untuk event akan datang.
1st of all. kenapa la parents dia lepaskan anak pergi ke rumah lelaki dewasa.
ye budak perempuan tu 15 kot.

so laki tu amik dia kat lrt.
balik rumah.
so laki tu nak rogol dia.
perempuan tu melawan so gigit tangan dia.
dia bengang dia hentak ngan dumb bell ye.
so mati on the spot.
so dia masukkan mayat dalam bag n buang kat area kota kemuning.

tu takpa. bila fam budak tu tanya mana perempuan tu.
dia kata dia dah hantar pukul 3.30pm mcm tu kt lrt.
tapi bila check cctv lrt mmg takda pun kelibat budak tu.

tu takpa tu takpa.
bila mak budak perempuan tu carik budak tu kat fb.
yang lelaki ni pun kemain share status mencari kehilangan.
siap kata where r u? parents kau carik la. jangan bg kita orang takut la.
eeeee saikonyaaaa. memang takda la budak tu baca.
dah mati kau bunuh.

tapi dah kena tangkap pun.
sebab polis siasat sebab ada kesan gigit kat tangan dia tu kan.
last2 dia ngaku dia bunuh bla bla. n dia tunjuk mana dia campak mayat tu.
T____T

pelik la manusia macam ni.
loser sangat ke kau sampai nak kena rogol budak umur 15 tahun.
budak perempuan tu pun jenis macam nerd je.
bukan jenis yang memang meminta2 ke apa.
sian tak pasal.

Suspek kes bunuh Yuk Tim (baju putih).


pastu skang ni,kes tembak pegawai BANK plak,tapi yang  memburukkan keadaan lagi dengan statement paranoid seseorang ni...cer baca...dah kenapa ko ni?rasis?...

kes tembak pegawai bank..



Ramlan Ibrahim...

2nd - ISSUE PEGAWAI BANK DI TEMBAK OLEH PENGAWAL KESELAMATAN SENDIRI.

Dari kejadian ini,,,, kami para ibubapa pelajar2,,,,,, ingin menyatakan, bahawa ketika ini,,,, BANYAK PENGAWAL2 KESELAMATAN DI SEKOLAH2 adalah terdiri dari warga SABAH, SARAWAK DAN WARGA INDONESIA YANG TELAH MENDAPAT TARAF PENDUDUK TETAP. Dari awal lagi saya telah tidak puas hati dan menaruh perasaan curiga dengan tindakan SYARIKAT2 KAWALAN KESELAMATAN yg menjalankan tender kerje2 tersebut , mengambil pekerja2 dari SABAH, SARAWAK DAN WARGA INDONESIA YG MENDAPAT TARAF PENDUDUK TETAP tanpa usul periksa latarbelakang mereka dengan terperinci. Dengan kejadian kes tembak terbaru ini,,, kami ibubapa pelajar2 sekolah rendah , amat bimbang dgn situasi majoriti PENGAWAL KESELAMATAN D SEKOLAH2 terdiri dari 3 golongan yg telah saya nyatakan d atas tanpa saringan dan maklumat terperinci. Adakah kemungkinan kejadian saperti ini atau kejadian rogol atau kejadian menculik anak2 kami d sekolah rendah boleh berlaku. Apa JAMINAN SYARIKAT KAWALAN KESELAMATAN DAN KERAJAAN (kementerian pelajaran) keatas keselamatan anak2 kami d masa kini dan d masa hadapan sepanjang mereka berada di sekolah.

Statement yang tidak menggunakan akak fikiran ni pun kadang-kadang boley menyebabkan pergaduhan sesama kita...berfikir dulu sebelum bertindak...(muhasabah diri) 

Thursday, September 26, 2013

SIHAT BERSAMA EPHYRA

Terasa badan ni dah tua hahaha...senget sana senget cni..baru-baru ni terkehel plak,,makk ai..sakitnyer tengkuk..nak pusing pun punyalah payah..baru 2 minggu masok kejer dah menceceh MC 2 ari plak tu...sampai skang nih sakit lagik...kalo ikutkan pantang lagi, xler buat keje renyah-renyah ni..tapi kalo dah rumah nampak serabut berhabuk bagai ,tangan pun gatai duk sapu sana cni,lap sana cni...sumpah kengkonon badan tuh dah kuat amik ko....dah terkehel leher tu... Dan biler dah rasa badan tu x sekuat dan segagah dulu eceh  segagah plak hahaha..mula la me kelam kabut menggoogle search produk yang boleh menguatkan sistem immune badan me ni...hasilnya...(BUKA MATA BESAR-BESAR)

Me terpikat atau senang citer la jatuh hati kat produk ni..mana-mana belog yang selalu me baca tu ada jer citer sakan pasal produk nih...LARIS  macam pisang goreng katanyer,so bila aku review balik produk nih macam kagum sangat dengan kulit muka mereka yang menggunakan produk ni..yang mana letih buat keje,kulit kusam bagai tu,lepas menggunakan produk ni dah nampak kesan positifnyer dalam masa 7 ari macam tu la,xpun ikut keadaan tubuh badan memasing. ..tapi air masak kene minum lebih la...so xperlu nak memperkenalkan lagi la seluruh blogger pun tao produk nih iaitu EPHYRA....So semalam me dah google satu blog nih so me dapatlah regenyer dalam Rm190,arini  dalam pukul 11 pagi tadi dah dapat pun produknyer coz si penjual produk ni agen kat area shah alam,tapi orangnyer x beberapa nak mesra alam lah..hahaha...so cepat la me dapat produk tuh..malam karang baru try lar..hahaha teruja sakan plak....

EPHYRA

Friday, September 13, 2013

PRODUK APEKAH?

Semenjak dua menjak nih banyak sangat produk kecantikkan tak kira la yang advertise kat laman sosial ker,paper ker,blog ker @ mana2 laman yang boley mempromosikan tentang khasiat dan kebaikan produk yang mereka guna..me? after bersalin ni senang sangat kene serangan gastrik..kalo dedulu lapor bley tahan lagik tapi skang perut x boley kosong ckit mesti dah rasa senak kat uluhati lar,tulang belakang da mula menyengat la rasa sesak nafas pun ada...tapi me x rasa lapar pun.agaknyer angin kat badan nih banyak lagiklah rasanyer...nekad nak berurut balik pasni..aritu patutnyer... tapi bley plak after pantang tu terlupa amik no phonenyer(bidan urut)..kene la minta balik kat jiran sebelah rumah(coz dia rekemen)...kurto betul lar...:)

peningkatan umur nih harus kene ada produk yang menyihatkan badan kita,ditambah plak dengan tanggungjawab yang bertambah..arrrkkkkooo..jawab iqram..tagline me punyer anak..kolagen pun da banyak hilang..yelah kalo tak silap umur 25 ke bawah kolagen tu maintain lagik..bila dah naik umur ni makin la menyusutkan.?..so perlu topup dengan produk yang diyakini...tapi sampai skang me xder lagik produk yang menjadi pilihan..kalo ada member blogger yang dah pernah  cuba produk yang memang orang kata okay..suggest2 la dcni yer..me macam tu lah takut nak mencuba....bukan aper takot  len plak jadinyer nanti heee... yang pernah dengar produk tabita lah,ephyra lah,beauty  essence la..ermmm..tapi rege memang mahai la.tapi .kalo seiring dengan kehasiatannyer  dan memang okey,xper jugak...tapi kalo tetiba model produk tu asalnyer memang dah putih melepak  n disebabkan memakai produk tut..tu yang kononnyer buatkan dia putih  tu memang x beli la me..sebab macam tipu pun ader..tapi  me xder la nak beli produk memutihkan badan cuma nak topup produk yang boley meningkatkan lagi tahap kesihatan me yang agak menurun...

kaylah ...kalo ada cadangan dropby la dcni..yer..:)

Monday, September 09, 2013

MISS BHODAK TECHIK..MANA DIA NI?

Dah lama sangat belog nih x berusik,me nak menaip pun macam tepu jer otak nak karang cite aper plak dalam belog nih...musti korank terpaksa baca @ buat-buat baca belog me ni kan? gahhhh..lah...aper nak citer yer?...Arini baru masuk keje almaklumlah dah 2 bulan cuti bersalin,macam pening pun ada,biasa ada bhodak techik kat sebelah duk agah-agah dia,"mana dia ni?",itu la ayat paling mahal kalo me agah-agah bhodak tomei nih....tak senang duduk rasanyer dia xder kat sebelah,begitulah rasanyer bila dah bergelar seorang ibu...dedulu bolehlah nk p mana-manapun ok set jalan...skang kene bedek anak dulu,lambat tinggal gah..lah...mana nk tinggalnyer..ada sedikit tatapan gambar untuk si bhodak techik nih...hee..rasa rindu jer baju dia me kidnap satu buh dalam beg siap-siap,ada tak para ibu-ibu,bapa-bapa yang buat macam me buat?musti ada punyer...time tido memalam cium dulu baju tu baru lena tido hahaha..x psiko ker.?.normal la kot tuh..

Sakit pulak kepala me pas makan nasi ayam kukus,ayarrkkk...banyak aji kot gahhhlah....apa kene mengena dengan citer yang me tulis kat atas nih..arrrkkkoooo...baby me jawab heee...agak-agak borink korank nak baca meh lar layan ckit gambar si iqram nih...
ala sayer da bangun titot lar..
petang pas mandi nak sambung titot balik...

sayer da bangun,tp x mao baring,nak dukong lar mama..

ala cebik...sape nak dukung dia?

sayer nak wat muka simpati lar,biar mama angkat...hik..hik..

Tuesday, June 11, 2013

PERKEMBANGAN FETUS- HAMIL 36 MINGGU




uteruskepalakulit Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki.

Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. Sediakan nutrisi yang diperlukan di masa penghujung ini dengan panduan makanan sempurna kami.

Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.)

Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam rahim.



Monday, June 10, 2013

Nasi Ayam Berdarah?



Tajuk tu bikin lu saspen tak?Nasi ayam berdarah?Accident vegetable  ni semua berlaku gara-gara kat tompek kojo eden nih ada satu kedai makan yang baru dibuka.Baru arini jer pun kedai makan tu dibuka untuk orang ramai..Pepagi tu aku dan kawan aku da mula menapak kat kedai tu..haus punya pasal...so aku pun order la teh ais bungkus..not bad la..cuma terlebih ais kot jd tawar ckit...errmm..so dalam ati tu kekonon senang lar pasni xyah p kedai jejauh mcm kedai lebai tu,eventhough diakui makanan kat lebai tu sodap..tapi nak menapak kat ctu mak ai...rasa macam jauh jer...dah la tengah sarat plus berat kan?heeehee...Okay back to the topic no kona-kona...

Lunch hour  tu kengkonon nak beli kat ctu ajer la..da alang-alang kedai dekat dan depan mata jer pun..ayarrrkkk tetiba tertengok tulisan tangan kertas A4 lagik kat kedai tu "NASI AYAM BERDARAH RM4.00".Tetiba rasa dah x syok..memang ada kawan 1 opis ckp kat kedai baru ada jual nasi ayam berdarah so cancel la dorank nk p beli makan kat ctu kan???..Aku pun x tao la kedai nih buat gimik ker...apa kan?tapi bagi aku dah macam negatif thinking jer nak masuk kat kedai makan  tuh... mamami@mamamia lebih kurang gitu la kot nama kedai tuh...so  kaedahnya terpaksa la p kedai merah..walaupun lauknyer alahai kering dan layu di tasik madu jer rupanyer.....uhuhuhu...beli jer la laporr punya pasai kan?korank macam mana?ada tak kedai makan yang menjual lauknyer dengn nama yang cukup menggelikan@ sinonim dengan kaedah meloyakan....aduyai tepuk dahi la....jawabnyer...fail marketing macam nih..

kalo macam nih xper jugak


Monday, April 22, 2013

BESDAY...

pepagi subuh lagik,en somi dah wish hepi besday...pepagi subuh mana la ada kek la yerk?ngee....sengih n tq ajer ucapan aku kat dia...dan begitu juga kengkawan yang wish. . ... tq yerk...aarr..yg kt bwh ni wishes from my company...tq lah jugak..:)birthday-card

wishes from my company..tq so much...ngeee...

Monday, April 15, 2013

BIAR HINA DI PANDANGAN MANUSIA,NAMUN MULIA DI PANDANGAN YANG ESA..

Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.
Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,

“Siapa yang nak duit ini?”.

Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.

“Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu.”


Dia berdiri mendekati hadirin. Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk.
Lalu bertanya lagi,

“Siapa yang masih mahu duit ini?”
Jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang.

“Baiklah,” jawabnya,

“Apa jadinya bila saya melakukan ini?”

Ujarnya sambil menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek-lenyekkan dgn kasutnya. Meski masih utuh, kini wang itu jadi amat kotor,lusuh dan amat renyuk.

"OK, sekarang masih ada yang berminat?”.
Tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak.

Hadirin sekalian, Anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting. Apapun yang terjadi dengan wang ini, anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya.

Biarpun renyuk,lusuh dan kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga..

Dalam kehidupan ini, kita pernah beberapa kali terjatuh, terkoyak, dan dipenuhi kotoran akibat keputusan yang kita buat & situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu.

Dalam keadaan seperti itu, kita merasa tak berharga, tak bererti.
Padahal apapun yang telah & akan terjadi, anda tidak pernah akan kehilangan nilai di mata mereka yang mencintai anda, lebih-lebih lagi di mata Tuhan.

Jadi walau bagaimana kotor pun anda, kita masih mempunyai nilai yang tersendiri. Sayangilah diri anda, bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal kerana diri kita sebenarnya amat berharga.

Dan jangan terlupa kita adalah makhluk Allah yang di pandang sama, hanya iman dan takwa yang membezakan kita.

Monday, April 08, 2013

MALAIKAT KECIL YANG DINANTI


    

Membeli barang keperluan bayi memang sesuatu yang seronok dan comel sangat..comel ker?comel lagi kak ton hahahaha....macam biasa aku bab-bab beli barang keperluan baby nih tak seberapa terror  so aku dengan en.suami pun mengajak mak mentua aka P.A.kami untuk memenuhi misi kami tuh..heeee...misi kami tercapai juga.."beli baju ckit-ckit jer dulu..sbb baby kan cepat membesar..itu saranan mak mentua vogue aku..aku okay kan ajer...wala...abes jer shopping,maka en.somi pun mula membayar kat kaunter...time tu aku pun terlupa nak cucuk duit konon nak  share bersamalah...alhamdullilah..en.somi dah settlekan semua...save pulus aku kan?ini jerlah pun citernyer...



antaranyer..contoh jer nih...from en.google

Thursday, March 07, 2013

BAYI DA START KICKING





Salam untuk sahabat maya ,dah lama rasanya aku tak update belog nih..dah berhabuk dah pun...tetiba arini rasa rerajin plak nak berkongsi citer dalam belog nih...sambil mencari idea dan menaip even tunggang langgang citernyer pun xper kan?heeee...

Okay,actually aku  atau mana-mana wanita yang preggy pun pasti rasa susah hati bila mana time nak check up dengan doktor jer tetiba penyakit yang tak pernah dihidapi selama ini tetiba muncul bila time preggy sahaja,ada faham ka?contoh macam aku aritu terkantoi plak minum air gula,naik plak paras gula dalam darah tu...suspek kencing manis plak..owh...so awesome...jadi bila dah terkantoi tu terpaksalah aku buat ujian yang dikenali sebagai BSP iaitu mengambil darah kat hujung jari sebanyak 4 kali sehari,ko bayangkan fed up x nak ulang alik ke klinik tu...tetapi apakan daya demi mu baby aku sanggup...bacaan darah pun kene cantik,6 ke bawah,kalo ok kene p 2 minggu sekali jer,kalo x okay seminggu sekali...ko...kan..best x?so aku kene kurangkan pengambilan nasi,roti putih,itu semua very high-highlah naik darahnya...so semua makanan tu aku makan separuh sahaja...pembawakan budak memang macam tu.Alahan preggy 2 bulan tu pun yer kot sebab susah benor nak minum air masak,dan susu anmum materna  yang banyak aku minum tu pun penyumbang kepada kandungan darah dalam gula...amik ko,percaya iklan dalam tibi tu sangat kan?so aku beli susu dutchlady low fat jerlah...tak manis,natural gitu eventhough nak uwerrrkkk....uwerrrkkkk jugak bila minum air susu tu heee...


Errmmm...tup...tap..tup...tap...dah masuk 5 bulan dah rupanya,kejap jer,baby pun dah start kicking...sangat aktif after lunch hour & malam around 8pm....dan sakit pinggang pun mulai terasa,xbley duduk lelama...kene bangun jejalan amik udara segar kat opis gitu....heeee....aku pun kiv dulu  download-download EQ yang so banyak-banyak tuh heeee....Ari selasa tu aku p checkup dengan doktor n kene amik suntikan kancing gigi...memang kebas ckitlah after 10 minutes dia cucuk tu...  dan besoknyer nak p keje tetiba jer aku rasa tak sedap badan,aduh selsema la plak....gatal tekak,mata pun gatal,berhingus lagik...arghh...agaknya penangan injection tu kot....apa-apa pun xperlah mungkin jugak nak menghapuskan dosa-dosa kecil yang aku buat heeee.....bersangka bayek itu perlu kan?erm....semoga aku cepat sembuh...doa-doakanlah yer....

Okaylah...sampai disini sahaja dulu...kepala suda pening balik....nak rest kejaplah....rasa-rasa aku rajin nanti,aku update la belog nih...:)




Monday, January 14, 2013

AIR GULA YANG SUPERB SEDAP

Salam..eherrmm...tgh loya-loya ni pun,belog tetap jangan dilupa,eventhough view-view saja pun suda cukup suda..eh..eh dah macam lagu sape tu yer,ai x ingatlah tapi kira sedaplaj jugak lagu tu..heee...eh entri nyer pun pasai air gula kan?giler x sedap,ai first time minum air gula ritu aiiyarrrkkk..rasa nak terkeluar air mata...manis merdu..dah la  gelas besar  jgn sesekali ko cuba nak muntahkan air tu,kalo idak ko kene repeat balik,aduyai dah la ai lapor pas minum tu jgn ingat voley makan dan minum..nehi heii...yer.after 2 hours eherrmmm..suntik lagik amik darah ko..resultnyer dlm dua tiga ari jugak la...ai punyer result memula ok,yg kedua tu plak x bape nk cantik...so pastu kene p klinik nak tadah telinga dengar ceramah pakar pemakanan..ala kesiannyerr.

..hoi bab-bab nak p klinik ni la ai malas...kaco la ai nak kojer...uhuhu...skang nih telan la ai  mineral water bebanyak yer doa-doakan semuanyer okay sajork...sbb dengor citernyer si misi tu nak amik darah ai lagik,ha gitu gamaknyer....dah ai alahan,makanan yang manis jer bisa ai telan,maka begitulah result darah ku...uhuhuhuuu...x mao minum air gula..rasa loya,mabuk,khayal  semua ada,kalo hang cakap dengan ai pun serupa u cakap dengan dinding,layan khayal gula manis merdu tu...ha begitu penangan dia...okaylah...sampai dcni sahaja...kalo anda ada pengalaman macam ai nih...mehl la share,mane tao ada tips-tips yang boley dikongsi bersama...sharing is caring...byee...bloggers fren...ciaoooww...

Friday, January 11, 2013

12 WEEKS PREGNANT(1 st TRIMESTER)

Pregnant Lady – 12 Weeks Pregnant
You’ve almost made it. You are now close to the end of your 1st trimester, the one many women find the hardest of the three. So, if you want to breathe a sigh of relief because you’ve found the last couple months such hard going, you’ve earned it. Speaking of taking deep breaths, you may as well get used to doing just this. From now until you have the baby, you are likely to get the feeling that you just can’t expand your lungs as much as you’d like to. There’s a good reason for this – someone else is taking up the space and the feeling is likely to hang around for a while longer.

let’s go shopping

From when you are 12 weeks pregnant, that constant feeling of nausea and tiredness should start to lift. You may find your appetite is returning and the thought of eating isn’t an instant turn off. It is common for pregnant women to have an almost insatiable appetite for particular foods, even those which have never had much appeal before. Often, it is the texture of foods which are craved rather than the taste. Ice to crunch on, crisp raw vegetables, smooth yoghurt and chewy lollies all hold a certain attraction. Keep a supply of your favourites on hand; you don’t want to be caught short.
try huggies baby names

your physical changes this week

  • The skin around your nipples could be getting darker and you notice darker patches of pigmentation on your face. There could even be the beginnings of a dark vertical line running from your navel to the top of your pubic area. This is because of hormonal influence and will fade after you have the baby.
  • The increase in your overall blood volume may cause you to have that pregnancy “glow” which everyone talks about. Those pesky pimples which have plagued you for the last few weeks are probably settling, making way for a clearer complexion. At last!
  • You won’t need to dash to the bathroom quite so frequently from week 12 onwards. Your uterus is lifting up and out of your pelvis, giving your bladder some room to fill with more than a few of millilitres of urine. You may even be able to feel the top of your uterus poking up from the top of your pubic bone. When you are lying flat on your bed and have a full bladder can be the best time to feel it.

your emotional changes this week

  • You could be feeling almost euphoric from this week on. Your energy is starting to return and you’re more like your old self. Many women say they have a sense of wanting to jump out of their skin, simply because they are reminded of how good it feels to not be as queasy all the time.
  • You may find yourself just more relaxed and at ease from week 12. The risk of miscarrying is significantly reduced and many couples feel this is the ideal time to let others know they are expecting a baby.
  • You could still be a bit weepy and more sensitive than you usually are. Prams, other pregnant women, babies and even soft fluffy animals can be enough to start a fresh flood of tears. Turn off the television if you find those nappy advertisements a bit too much to bear.

honey, where are you?

One surprising change around now is that you may find your partner more sexually attractive than you have for weeks. The last thing on your mind has probably been a little bedroom activity, but your libido, which has been in hibernation for a while has suddenly crept back, with a vengeance. This is because you’ve got more energy than you’ve had for a while, and there’s extra blood supply going to your genitals. Thank you oestrogen!
It is perfectly safe to continue to have sex throughout pregnancy, unless you are at risk of premature labour, or your membranes have ruptured. In fact, many women say that they are never feel more sensual, have a higher libido or enjoy sex more than when they are pregnant. Others worry that the baby could be corrupted or hurt in some way. Don’t worry. Your baby is well protected by a thick plug of mucous covering your cervix and the amniotic fluid is acting as a buffer to all that pushing and thrusting. It even has its eyes shut, until around the 7th month at least.

your baby’s changes this week

Pregnancy Week by Week – 12 Weeks Pregnant
  • Your baby is twice the size it was just 3 weeks ago. It’s stone fruit season now, with your baby the same size as a ripe plum. It is around 5.0-6.5 centimetres or 2-2.5 inches long.
  • Your baby is moving all the time, kicking and stretching, twisting and turning. But because it is still so small and your uterus is only just at the top of your pelvis, you still won’t be able to feel it moving. As your baby gets bigger and starts pressing against your uterine wall, you will then be able to feel its movements clearly.
  • This week your baby’s bone marrow is starting to produce its own white blood cells. These are the infection fighting cells which will help it to stay well and healthy.
  • Between weeks 12-18 is a major, critical period in your baby’s brain development. Avoid any alcohol, tobacco or drugs now because these could have long-term affects on your baby. This is also when your baby’s pituitary gland starts working and manufacturing its own hormones.
  • Your baby’s placenta is now doing its all important work in filtering oxygen and nutrients to assist your baby to grow.
  • This week, your baby can suck its thumb. Just how cute is that? Its eyelids will fully cover its eyes so they are well protected.
  • Your baby’s intestines start contracting and relaxing, so they get in lots of practice for healthy digestion when they are born. The first bowel motion a baby has is called meconium and it serves as an important sign. You’ll have to wait to find out what this is though!

hints for the week

  • Avoid exercises which could potentially reduce the oxygen supply to your baby. Scuba diving, mountain climbing, travelling to low altitude areas are all risky and are best avoided from now until after you deliver your baby.
  • Think about writing a letter to your baby. Although this may sound silly, it is something you’ll both look back on in the years to come. This is an exciting time and although it seems like it will last forever, you will be surprised how quickly it goes.
  • Become familiar with foods which could cause you or your baby to become sick. Listeria is a food-borne illness which is very risky to pregnant women and their babies. Foods you need to avoid eating include soft cheeses such as camembert or brie, raw seafood and sushi, pate, ready made salads, and cold delicatessen meats. Raw meat is also dangerous and you’ll need to be very careful about your general kitchen and food handling hygiene. Check the Australia New Zealand Food Authority – Listeria and Pregnancy Brochure for more information.