Thursday, November 08, 2012

BATUK DAN TEKAK GATAL

Baru jer sihat aritu,dah batuk balik,mesti doktor tu pun pelik asyik nengok aku jer p amik ubat yang sama selang sebulan,dah nak buat macam mana,batuk bukan sebarang batuk eceh..batuk yang voley terkeluar air mata,pasal tekak tu gatal,miang, perit semua ada...hopefully this saturday recover balik coz ada assembly dengan bos..malu la kekalo tetiba batuk tak berenti  sampai tertahan-tahan air mata ngko..nak menceceh kemana?bukannya voley kuar sesuka hati buat-buat muka simpati n excusekan diri nak keluar untuk batuk yang tak perlu ditahan dan batuklah sesuka hati...vain..dan ada plak drama kekawan kat hall tu memandang  dengan penuh simpati,ada ker?bertabahlah yer tasha...dan aku rasa tips kat bawah nih   mampu membuatkan mood ku ceria balik...mungkin jer?
owh..limao nih da abes dah dibuat minuman aritu..aaiiihhh...


Bagi merawat batuk dan kegatalan pada tekak, ambil
segelas air panas. Campurkan satu atau dua biji
perahan air limau nipis dan empat camca besar kicap
masin. Minum tiga kali seminggu
sebelum tidur. Insya allah batuk akan berkurangan
dan beransur pulih.
Sekiranya tekak anda gatal dan anda sukar bercakap ,
jangan ‘ ahem ‘ untuk melegakannya . Memaksa tekak
untuk batuk
boleh mencederakan peti suara dan menyebabkan suara
menjadi garau , amaran daripada pakar University of Michigan
Cara mudah untuk melegakan tekak ialah dengan
meneguk secawan air ataupun menelan . Ingat air
sangat penting dalam tubuh
badan kita.


12 comments :

  1. thnks sudi sainggah my blog..and tips yg bagus

    ReplyDelete
  2. wah! terima kasih atas tips ni.bagus2 :D

    ReplyDelete
  3. pernah try tips ni..
    berkesan jugak lah :)

    ReplyDelete
  4. mmg sgt tak pnh dgr tips nih...tp leh cuba nanti if ken..hehhe. thakns..

    ps: sy pon follow cni..

    ReplyDelete
  5. Dah tiga hari dah aku batuk gatal ni.rupanyer aku ada resdung,tp x teruk la..itupun lps amik ubat kat doktor,abes disuluhnyer lubang hidung n anak tekak semua...wah seksanyer...ada hingus sikit tiap-tiap pagi tu pun consider resdunglah tu..

    ReplyDelete
  6. semoga cepat sembuh ye..=)

    follow sini balik..

    ReplyDelete
  7. oooh..baru tahu tips ni.. boleh cuba jika alami batuk.
    biasa sy dulu2 kalu batuk,mak sy sllu buatkn telur ayam kampung dipecahkn dan di perahkan limau nipis,pastu dicampur madu..minum terus..uwerk...rasa geli geleman,tp mujarab juga tau..hehee...tp skrg dh lama tk buat.. kalu batuk terus je gi klinik atau kemam tablet fisherman...:)

    follow sini~ 302

    ReplyDelete
  8. fatin: tq,

    mama sally: jom kita try tips ni :)

    Lissa: sharing is caring :)

    ReplyDelete
  9. betul tips tu,, kekadang kalau amal berterusan hilang batut 2,,
    limau + kapu sireh=dimakan petua org tua cakap bagus gak

    ReplyDelete
  10. mmg azab kalau tekak gatal.
    btw info yg bagus

    ReplyDelete