Kajian mengenai khasiat epal dan jusnya disahkan terbukti meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung. Jus yang mengandungi phytonutrient boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik, iaitu proses pertumbuhan penyakit jantung.
Serat epal pula membantu proses penghadaman dengan mengeluarkan asid organik sewaktu bertindak balas dengan bakteria dalam usus.
Kandungan asid butrik juga merupakan sumber makanan sel usus yang dapat membasmi pertumbuhan sel kanser usus.
Selain itu epal juga kaya dengan serat. Lima gram serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20 peratus serat yang diperlukan oleh manusia dalam diet harian.
Ia juga berfungsi sebagai pengimbang lemak yang baik, khususnya untuk kanak-kanak yang gemar mengambil makanan segera.
Malah kajian yang dilakukan oleh saintis British juga membuktikan kunyahan epal mampu mengubati masalah sakit gigi dan selaput tatar yang merosakkan gigi.
Bukan itu sahaja, di Jepun, penyelidik mendakwa amalan mengupas buah epal dapat mengaktifkan bahagian hadapan otak iaitu bahagian yang mengawal pemikiran logik, imaginasi dan penilaian.
Tetapi yang ni kiter nak citer pasal epal yang disaluti oleh lilin even benda tu diluluskan tapi bila tak dikikis time nak makan tu akan menyebabkan pencernaan yang lama dalam perut selama seminggu YOU....aiiihhh...kan,macam manalah nak sihat kalo dah sampai tahap macam tu sekali dorank buat... ni ha dia rupa buah epal yang disaluti oleh lilin tu...SO macammana youoollsss...selama nih takat basuh n terus gigit makan kan?samalah kiter...uhuhuhu...so dah tao ni,haruslah bekerja keras mengikis lilin tu...baru la ada khasiatnya...
epal yang disaluti lilin... |
eloknya kupas je kulit epal tuh yerr..lagi selamat..
ReplyDeleteseeloknyer macam tu lah,tp khasiat epal tu lebih pada kulit...
ReplyDeletesalam kenal, tq sudi follow KA n dah follow u back ye 233
ReplyDeletekesuma Angsana:alrite..tq
ReplyDeletebiasanya sy akan kupas sebelum makan..lg pn x suka makan kulitny
ReplyDelete