Wednesday, October 24, 2012

EPAL DISALUTI LILIN

SEBIJI epal yang dimakan setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat dan mengurangkan kolesterol dalam badan. Malah sebiji epal setiap hari cukup untuk menjauhkan diri daripada doktor.
Kajian mengenai khasiat epal dan jusnya disahkan terbukti meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung. Jus yang mengandungi phytonutrient boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik, iaitu proses pertumbuhan penyakit jantung.
Serat epal pula membantu proses penghadaman dengan mengeluarkan asid organik sewaktu bertindak balas dengan bakteria dalam usus.
Kandungan asid butrik juga merupakan sumber makanan sel usus yang dapat membasmi pertumbuhan sel kanser usus.
Selain itu epal juga kaya dengan serat. Lima gram serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20 peratus serat yang diperlukan oleh manusia dalam diet harian.
Ia juga berfungsi sebagai pengimbang lemak yang baik, khususnya untuk kanak-kanak yang gemar mengambil makanan segera.
Malah kajian yang dilakukan oleh saintis British juga membuktikan kunyahan epal mampu mengubati masalah sakit gigi dan selaput tatar yang merosakkan gigi.
Bukan itu sahaja, di Jepun, penyelidik mendakwa amalan mengupas buah epal dapat mengaktifkan bahagian hadapan otak iaitu bahagian yang mengawal pemikiran logik, imaginasi dan penilaian.

Tetapi yang ni kiter nak citer pasal epal yang disaluti oleh lilin even benda tu diluluskan tapi bila tak dikikis time nak makan tu akan menyebabkan pencernaan yang lama dalam perut selama seminggu YOU....aiiihhh...kan,macam manalah nak sihat kalo dah sampai tahap macam tu sekali dorank buat... ni ha dia rupa buah epal yang disaluti oleh lilin tu...SO macammana youoollsss...selama nih takat basuh n terus gigit makan kan?samalah kiter...uhuhuhu...so dah tao ni,haruslah bekerja keras mengikis lilin tu...baru la ada khasiatnya...

epal yang disaluti lilin...

Tuesday, October 16, 2012

SKETSA ADAM & HAWA...

Bila bercerita  pasal  apa-apa favourite yang kiter gemor,mesti nada teruja tu ada kan?heee.. skang nih demam dengan citer adam & hawa,ala yang citer dari novel tu...da abes khatam dah pun citernyer...tapi kalo dah masuk drama tu ada la sedikit kekurangannya tapi tetap best...citer ni en.somi x layan coz astrok kat umah xder channel nih,so mengambil  kesempatan kat opis jerlah layan malaymovies...ermmm..pelakonnya sape lagi kalo bukan hero semalaya...aron ajis n nadia nissa..confirm cairlah tengok lakonan dorank ni kan?...hew..hew..so nak dijadikan cerita,ini antara babak story sayer dengan en.somi...

me: eh bang..citer terbaru skang nih kat astro bestlah,citer ape namanyer tu adam & hawa?(ceh buat2 lupa tajuk)
him: ye ke?ntahlah..x layan citer jiwang lendir semua nih...(blurrr..)
me:eh..eh..abg x tengok lagik citer nih,sekali dah tengok mesti nak tengok lagi episod seterusnya..dahlah aron ajis plak tu...tapi pelakon perempuannya tu bese-bese jerlah..:)(mode bersemangat nk propa)
him:owh...maya karin x berlakon sekali ker dalam citer tu?
me:maya...?xlah..daripada amik maya bayek amik sayer nih ha...kan ada ala-ala maya karinnyer...bahahhaha..(.matik ar perasan abes)
him:bahahahha...sayang nih kalo bab perasan ni,memang jadilah....aduyai...
me:eh..eh x perasan tao,ada member yang cakap macam?..yer..macam tu dah sama dengan serupalah kalo x maya karin, adik maya karinlah.....(1 package dia btao)
him:hahahhaha....kawan sayang tu juling kot...adakah?.(gelak lagi kuat,sampai sakit telinga aku)
me:ermmm...malas la nak layan abg nih...bayek i p mandi..(sambil berjalan dan menjeling kat abang)
him:elok-elok mandi dalam bilik air tu...jangan lama-lama sangat ,almaklumlah la  feeling-feeling maya karin..
me:perlu ke? (sambil buat muka seribu satu kedut)

* kan?x bersemangat nak puji isteri tao.. heeee...walaupun rupa tu x sama pun kan?(hahahha...gelak dalam hati)



Monday, October 15, 2012

3 FAKTA ORANG YANG MENGGUNAKAN TANGAN KIRI VS TANGAN KANAN



Secara umumnya , perbezaan antara orang yang menggunakan tangan kiri atautangan kanan tidaklah terlalu ketara. Tetapi sekiranya faktor ini dikaji secara lebih dalam, terdapat perbezaan yang mungkin akan membezakan diantara keduanya. Faktor ini mungkin didorong oleh cara mereka berfikir dimana orang yang menggunakan tangan kiri dikatakan lebih sering untuk menggunakan bahagian otak belah kiri dan sebaliknya.Berikut adalah beberapa fakta hasil kajian yang telah dilakukan oleh pakar.
Statistik- Hasil daripada kajian yang telah dilakukan, orang yang menggunakan tangan kiri atau lebih dikenali dengan nama panggilan kidal adalah 15% daripada jumlah keseluruhan manusia di dunia. Disebabkan faktor inilah sekiranya dilihat banyak peralatan dicipta memberi keutamaan kepada orang yang menggunakan tangan kanan yang mewakili majoriti.

Punca tangan kidal- Punca seseorang cenderung untuk menjadi kidal tidak dapat dijelaskan dengan nyata. Ada pakar yang menyatakan bahawa faktor ini disebabkan oleh genetik dan keadaan persekitaran. Tetapi kidal tidak semestinya berlatar belakangkan keluarga, ada juga sesetengah keadaan dimana hanya seorang sahaja yang kidal didalam keluarga tersebut. Antara teori lain yang menyatakan punca kidal adalah disebabkan tekanan hormon testoran yang tinggi ketika bayi didalam kandungan.

Kelebihan – Seorang yang menggunakan tangan kiri dikatakan mampu berfikir dengan lebih cepat jika dibandingkan dengan orang yang menggunakan tangan kanan. Selain daripada itu, hasil daripada kajian yang telah dilakukan oleh Dr Alan Searleman St. Lawrence juga mendapati bahawa tahap IQ orang yang menggunakan tangan kiri adalah lebih tinggi. Kelebihan untuk orang yang menggunakan tangan kanan pula adalah stigma pemikiran masyarakat terhadap mereka adalah lebih positif. Selain itu, orang yang menggunakan tangan kanan juga mudah untuk menggunakan pelbagai peralatan. -amekaw-

Monday, October 08, 2012

OUUCCCHHH! SAKITNYER!..

Ntah kenapa la malangnya nasib,ibu jari kiriku tersepit pintu penumpang gara-gara kuar nak tengok parking ok ke x ok...aiisshh...macam-macamlah kan kalo dah nak kene tu..memula tu sayer rasa kebas jer n bila tengok balik kat ibu jari tuh..masyallah....darah keluar dengan banyaknyer kat celah-celah kuku tu,bley lagik sayer unjukkan tangan kat en.somi sambil  berkata"tangan sayer ni terkepit tadik,ingatkan ckit jer,dah berdarah plak nih,sayer naik ataslah dulu,brg tu nanti abg bawa naik ataslah",ceh konon-konon nak bg hati tu rilek ler kan?baru berjalan dua tiga anak tangga,rasa jantung tu menyucuk-nyucuk,rasa bisa dia tu dah menyerap ikut urat yang sealiran dengannya..tetiba rasa sayu nak nanges,bukan dibuat-buat,disebabkan menahan sakit sangat la jadik macam tuh,cube kalo nanges jer sepanjang perjalanan nak sampai kat rumah tu mungkin lega ckit kot bahahahha..

Dahku usha mana la letak handyplast n minyak gamat tu,akhirnyer jumpa juga,terus disapu ke tempat kemalangan tu...tapi..tapi..tapikan?memang idok ler bley tido malam,dengan bisa dan denyut kat kuku tu buat sayer menahan pernafasan,semua tu pun gara-gara xnak rasa sakit...pukul 3pagi lagi terjaga sampai pukul 5 pagi,golek sana cni baru voley tido... heee...ari ni p kejer wat inventory plak,dengan harapan ibu jari ku ini cepat sembuh yer...nak angkat buku kan dah susah nanti....begitulah......

cth lebey kurang macam ni lah...

Thursday, October 04, 2012

KOLAGEN oh KOLAGEN..

Bercerita pasal kolagen nih,sayer memang fail sikitlah,if memang dah pernah meneray mungkin bley bagi testimoninyer kat korank kan?tapi semenjak dah pandai berfikir yang umur itu(sayer) semakin menginjak ke alam ketuaan,jadi alternatif itu harus ada la kan?sape xnak kulit putih halus gebu xder sedikit pun celakaannyer kan?eh dah ke celaka plak perginyer,cela maksud sayer heee...Dah separuh nyawa sayer google nih, adalah yang menyentap di hati dan jiwa cuma dalam benak tu memikirkan sesuai ke you?okay ker?ohmaygaddd!...macam-macam lagik la..So,ikut MYR...dalam wallet,beli yang murah dululah,yang budget-budget lagik...hoi!...budget-budget pun mane taok sesuaikan,yang penting dalaman tu harus sihat..

Hati sayer terpanggil macam... something going out from my head(imagine)  asyik sakit jer sayer nih,selang 2 bulan mesti sakit,kalo x batuk,demam,flu,sneezing,itchy tu semua seangkatan rajin benor landing-landing kat badan sayer nih,member len rilek jer pun bila terkene sedikit tempias ujan...aiiihhh...ker antibodi sayer nih lemah...x termasuk lagi dengan bahu yang rajin benar tegang uratnyer...nak pusing pun payah...:(
So,mungkin juga kolagen nih voley membantu kan?my andaian jerlah tu...tapi if x try mane tao kan?jom kita cuci-cuci mata produk yang dalam igauan tu,heee...yang mungkin mampu memberikan perubahan kesihatan kepada diriku...jom kita layankan....(ehsan mr google,timakasih yoh)

cordy Belle

 

Formulasi Cordy Belle adalah minuman berkhasiat Beri,Ekstraksi epal,Manjakani(Quercus infestoria),Pueraria Lobata dan Inulin dan diperkayakan dengan Marin Kolagen dari Korea bersaiz kecil,hanya 500 Dalton(produk biasa:1000 - 3000 Da)yang terbukti paling berkesan dalam penyerapan gastrointestinal.


Minuman enak terpaten yang kaya AOX.

Ramuan herba mahal seperti Kultur Cordyceps Ekstrak,Manjakani Ekstrak,Pueraria Lobata Ekstrak untuk penjagaan dalaman dan luaran badan.

Kaya Epal Polifenol (Procyanidin, Chatechin, Plorizin-appjfnol) yang membantu kesihatan kulit,rambut dan sistem badan.

Terbukti berkesan untuk meningkatkan kekenyalan dan ketegangan kulit.



Mari kita lihat apa manfaat dan kebaikan Cordy Belle untuk wanita:



menjadikan kulit cantik, lembab dan elastik



meregulasikan hormon dan penjagaan dalaman badan



penghalang UVA/UVB daripada sinaran matahari (oral sun block)



mengurangkan parut dan kesan jerawat



menyihatkan rawan dan sendi tulang

koko kolagen
Cocoa Collagen Power Plus merupakan produk terbaru dan paling murah di pasaran yang mampu mengembalikan keremajaan wanita dan membantu menjaga kehebatan wanita luar dan dalaman. Koko Pracampuran adalah minuman enak yang diadun dari biji kopi Arabica Brasil dan juga serbuk koko bermutu tinggi. Ia diperkayakan lagi dengan Marine Collagen untuk kecantikan dalaman dan juga Ekstrak Lobata serta Kacip Fatimah yang telah lama digunakan secara tradisi untuk kesihatan dalaman wanita. Ia minuman enak lagi berkhasiat. 
el marino
Bina masa depan kulit anda dengan EL Marino, 3 aksi sasaran untuk kulit sempurna dari dalaman:

1. Menyekat enzim yg menguraikan struktur kolagen dan elastin kulit.

2. Mempertingkatkan sintesis kolagen dan elastin baru.

3. Menambah semula kolagen dan elastin yg hilang dalam dermis.


Terbukti dan teruji secara klinikal dengan wanita Asia*, selepas penggunaan 4 minggu:
100% mengalami pengurangan garisan halus dan kedutan.

85% mengalami peningkatan dalam kelicinan kulit.

78% mengalami peningkatan dalam penghidratan kulit.

52% mengalami pencerahan tompok gelap.

P/S:ada yang berkenan di hati?@ ada sebarang cadangan,lantingkan dcni yer..:)

Tuesday, October 02, 2012

10 JENIS MAKANAN YANG MENURUNKAN KOLESTEROL

kamu-kamu yang diluar sana tu termasuklah sayer tidaklah dinafikan makanan yang berlemak itulah yang paling sedap dimakan,kan?so untuk mengurangkan kolestrol dalam tubuh badan kita,contoh makanan-makanan yang kat bawah nilah yang terbayek sekali harus ada dalam pola pemakanan kita. Inilah antara 10 jenis makanan anti KOLES...pepon bacalah untuk pengetahuan korank yer,sharing is caring...
Headline



Ada sejumlah makanan yang bisa menurunkan kadar Low-Density Lipoproptein (LDL) alias kolesterol jahat yang menyebabkan plak di pembuluh darah, dan meningkatkan High-Density Lipoprotein (HDL) alias kolesterol baik yang bisa dimanfaatkan tubuh untuk mengolah vitamin yang larut di dalam lemak.
Untuk menurunkan kadar LDL, Anda harus mengurangi asupan lemak jenuh. Lemak jenuh biasanya ditemukan di produk hewani, misalnya daging, susu, krim, mentega, dan keju. Ada juga lemak jenuh yang berasal dari nabati misalnya santan, minyak kelapa, dan lemak nabati.
Namun banyak juga makanan yang mengandung lemak tidak jenuh sehingga sangat efektif menurunkan kadar kolesterol.

1. Kacang kedelai
Kacang kedelai dan turunannya, alias kedelai yang sudah diolah misalnya menjadi tahu, tempe, susu kedelai, dan tepung kedelai mengandung isoflavon, yaitu zat yang bisa menekan LDL.
Tapi ingat, meski nikmat tahu dan tempe bisa tidak efektif menurunkan kolesterol bila diolah dengan sembarangan. Misalnya, digoreng dengan minyak jelantah atau dicampur santan. Sebab, santan dan minyak goreng adalah sumber lemak jenuh.
Badan Pengawas Obat dan Makanan Amerika Serikat (FDA) menganjurkan untuk mengonsumsi sedikitnya 25 gram protein kedelai per hari untuk menurunkan kadar kolesterol.

2. Kacang-kacangan
Kacang adalah sumber serat larut yang sangat tinggi. Mengonsumsi serat larut bisa mengurangi kolesterol. Mengonsumsi kacang seperti buncis, kacang merah, kacang panjang secara teratur selama enam minggu bisa mengurangi kadar kolesterol sebanyak 10%.

3. Ikan Salmon
Ikan salmon sangat baik karena mengandung asam Omega-3 yang bisa menurunkan LDL dan trigiserilda serta meningkatkan HDL. Salmon mengandung EPA dan DHA yang baik untuk kesehatan jantung.
The American Heart Association merekomendasi paling tidak dua porsi per minggu untuk mendapatkan manfaat maksimal. Selain salmon, ikan tuna, trout, sarden, makerel, dan hering juga baik.

4. Alpukat
Alpukat adalah sumber lemak tidak jenuh yang bisa meningkatkan level HDL. Sayangnya, alpukat tinggi kalori, sehingga harus dikombinasikan dengan sayur-sayuran yang bisa menekan kalori.
Satu buah alpukat berukuran sedang mengandung 300 kalori dan 30 gram lemak tidak jenuh sedangkan kebutuhan tubuh manusia normal adalah 1.800 kalori dan 30 gram lemak tidak jenuh per harinya.

5. Bawang Putih
Sejak ribuan tahun lalu, bawang putih sudah dipercaya mengandung banyak zat yang baik untuk kesehatan manusia. Bangsa Mesir Kuno memakai bawang putih untuk meningkatkan stamina.
Di masa modern, bawang putih dipakai untuk menurunkan kolesterol, mencegah pembekuan darah, menurunkan tekanan darah, dan melindungi tubuh dari infeksi.
Hasil penemuan paling mutakhir, bawang putih bisa mencegah partikel kolesterol menempel di dinding pembuluh darah.

6. Bayam
Bayam mengandung banyak lutein. Lutein adalah zat penting yang bisa menjaga kesehatan dan ketajaman fungsi mata. Lutein juga ternyata bisa menjaga kesehatan jantung karena bisa mencegah lemak menempel di pembuluh darah. Dianjurkan, memakan bayam setiap hari sekitar setengah mangkuk untuk hasil maksimal.

7. Margarin
Beberapa jenis margarin bisa menurunkan kadar kolesterol. Misalnya margarin dari minyak biji bunga kanola

8. Mede, Almon, dan Kenari
Lemak tak jenuh tunggal, di dalam kacang mede, almon, dan kenari adalah bahan makanan rendah lemak yang baik untuk kesehatan jantung.
Kacang-kacangan itu juga mengandung vitamin E, magnesium, dan phytochemical yang terkait erat dengan kesehatan jantung. Sayangnya, seperti alpukat, kacang-kacang ini sangat tinggi protein. Jadi, jangan rakus makan kacang agar manfaatnya benar-benar maksimal.

9. Teh
Teh, mau diminum dingin atau panas, sama saja manfaatnya. Teh mengandung antioksidan yang bisa membuat pembuluh darah rileks sehingga terhindar dari pembekuan darah.
Antioksidan di dalam teh, yaitu flavonoid bisa mencegah oksidasi yang menyebabkan LDL menumpuk di pembuluh darah. Menikmati segelas teh setiap hari bisa memenuhi kebutuhan antioksidan.

10. Cokelat
Cokelat ternyata sehat. Tentu saja, cokelat yang dicampur terlalu banyak susu mengandung terlalu banyak lemak. Jadi, pilihlah cokelat hitam atau pahit. Cokelat sehat karena mengandung banyak antioksidan dan flavanoid. Cokelat putih, tidak mengandung zat itu sehingga kurang sehat dikonsumsi.
Kandungan flavanoid cokelat bervariasi tergantung di mana cokelat itu tumbuh dan proses pengolahannya.